Lögnaren i skafferiet av Kristina Appelqvist

Handling från förlagets hemsidaNär Nina Storm hör att kulturminister Timmy Carlsson är död blir hon ledsen. Timmy var hennes bästa vän i gymnasiet, men vänskapen ebbade ut efter ett skruvat påhitt som spårade ur sommaren 1987. Timmy och Nina lovade att aldrig avslöja för någon vad de gjort.
Snart blir hon varse att Timmy sparat ett avslöjande foto i alla år. I sitt våghalsiga försök att komma över bilden snubblar hon över delikata hemligheter om sin chef Diana Wikman.
I samma veva arrangeras en skrivarkurs i den prästgård Nina fått ärva i Mjöbäck. Deckarförfattaren Greger Sparre tar till minst sagt okonventionella metoder för att få gruppen att komma loss med sitt skrivande. Men vilka hemligheter döljer sig under ytan?
Ett inbrott i Ninas lägenhet får henne att inse att Timmys död satt igång en kedja av gåtfulla händelser och obehagliga överraskningar. Vem i Ninas närhet planerar att avslöja vad som hände 1987? Och varför?

Boken: Lögnaren i skafferiet av Kristina Appelqvist har recensionsdatum idag, 29 mars 2023.

Varför jag läste den:  Jag har läst alla Kristina Appelqvists böcker, och så snart jag såg att Lögnaren i skafferiet skulle komma noterade jag den på läslistan. Förlaget var vänligt nog att skicka ett recensionsexemplar.

Vad jag tyckte om den: Det brukar vara nervöst att börja läsa en ny bok av en favoritförfattare, och undra om det ska vara lika bra som det brukar. Men med Kristina Appelqvists böcker är jag inte längre nervös, jag bara längtar efter att få börja läsa. Lögnaren i skafferiet är andra delen i serien om Nina Storm, och den är en välskriven bladvändare. Jag läste ut den på en helg, kunde helt enkelt inte släppa den. Att läsa Kristina Appelqvists böcker är som att få den bästa blandningen av deckare, humor och läsglädje.

Jag var del av en diskussion för inte så länge sedan om det går att kalla något ”cosy crime”, om det är en motsägelse i sig. Lögnaren i skafferiet tycker jag är ett utmärkt exempel på att det går att kalla en bok för cosy crime. Jag får känslan av att befinna mig bland vänner, i en miljö som är trygg och välbekant. Det är spännande, och det är olagligheter, men det är inte det minsta brutalt eller obehagligt, det är bara spännande och klurigt. Förmodligen och tyvärr är de brott som begås i Lögnaren i skafferiet inte alltför ovanliga i dagens samhälle. Spänningen lyckas Kristina Appelqvist kombinera med en intressant historia, som gör Lögnaren till skafferiet till en bladvändare.

Något som gör att jag uppskattar Lögnaren i skafferiet extra mycket är att den kombinerar två miljöer som är aktuella för mig. Den ena är en kurs för aspirerande deckarförfattare. Inte för att jag gått någon sådan, men karaktärerna och inställningen känner jag igen. Den andra är statlig förvaltning. Jag har jobbat inom staten i över 30 år, och det finns ingen författare som på ett så slagkraftigt och humoristiskt sätt kan beskriva en statlig arbetsplats som Kristina Appelqvist. Det är mitt i prick, och jag skickar foton på bra citat till mina kollegor, och fnissar glatt. Det är kritiskt, men det finns samtidigt en värme i beskrivningarna. Dock ska sägas att den nivå av korruption som beskrivs i Lögnaren i skafferiet hoppas jag att vi idag har rutiner för att motverka. Men förmodligen är det obehagligt rätt beskrivet.

Karaktärsbeskrivningarna i Lögnaren i skafferiet är bra. Efter att ha lärt känna de som jobbar på samma arbetsplats som Nina i Klänning för korta kvinnor (första delen) får man här veta mer om några av dem. Det gör dem mer intressanta. Dessutom introduceras genom författarkursen ett antal nya personer, och några av dem hoppas jag möta igen. Även om Ninas chef Diana beskrivs som en fullständigt hemsk chef, så får hon ändå visa en del mer sårbara sidor genom att ha berättarrösten i vissa kapitel. Men en internrevisor på det där stället vore inte så dumt…

Det enda problemet med Lögnaren i skafferiet är att den nu är utläst och jag måste vänta på nästa.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Piratförlaget
Sidor: 408
Betyg på Goodreads: Ny på Goodreads
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 26 mars 2023

3 kommentarer

  1. Den och del 1 har jag nu skrivit upp på läslistan. Många trådar och karaktärer kan göra det för rörigt för mig, men det beror ju helt och hållet på hur författaren skrivit. Så ser fram emot att läsa! Tack!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.