Hett i hyllan #339

Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Den här veckan har vi i Hett i hyllan hamnat i mars 2021. Den fjärde och sista boken som dyker upp här i Hett i hyllan är en överraskning från Modernista: Everland av Lars Göran Persson. Den här begriper jag inte att jag inte läst än när jag läser beskrivningen. Det finns så många triggers för mig i den. Exempelvis Tungvattenfabriken i Norge som är intressant (se gärna TV-serien Kampen om tungvattnet). Och så har vi förstås Jämtland. Spänning i Jämtland och Norge, ja det är ju ett måste den här inser jag. Jag borde satt upp Lars Göran Persson i Boktolvan.

Det är krigsvåren 1944. Nazityskland är i färd med att tillverka en atombomb när deras tungvattenfabrik i Norge förstörs av de allierade. Men tyskarna har redan flyttat verksamheten. De har även gjort en sensationell upptäckt. Möjligheten att konstruera bomben och vinna kriget verkar nu avsevärt enklare.

En brittisk spion i Berlin har avslöjat hemligheten och både England och Tyskland har skickat ut agenter för att säkra den.

Nioårige Tor och hans mamma Sigrid är också på väg. Till Gäddsjö i nordvästra Jämtland för att börja på ny kula. Tor och hans nyfunne vän Valdemar träffar där på en störtad och sårad engelsk officer. De, och inte minst Sigrid, tar hand om honom.

Kriget kryper allt närmare, och någonstans vid den norsk-svenska gränsen drar det ihop sig till en avgörande kraftmätning, ett ögonblick då allt ställs på sin spets.

4 kommentarer

  1. Jag hade med den i min Boktolva förra året 🙂 Den var helt okej, men Kampen om tungvattnet var bättre.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.