Andra kvinnors liv av Jojo Moyes

Handling från förlagets hemsida: Nisha Cantor och Sam Kemp är två väldigt olika kvinnor.
Fyrtiofemåriga Nisha lever ett glamouröst liv i överflöd, tills det att hennes man plötsligt kopplar bort henne från alla tillgångar. Fyrtiosjuåriga Sam har en helt annan tillvaro, där en stor del av tiden handlar om att få ekonomin att gå runt för henne och familjen.
Men allt förändras när Sam en dag av misstag får med sig Nishas gymväska hem. I den hittar hon ett par skor, som hon inte kan motstå att kliva i. Plötsligt går hon med lite rakare rygg, och med ett större självförtroende. I samma stund får karriären dessutom ett lyft.
Samtidigt som Sam skördar framgångar håller Nisha på att förlora allt.
Men Nisha har en plan för att få sitt liv tillbaka.

Boken: Andra kvinnors liv av Jojo Moyes hade recensionsdatum 15 mars 2023. På engelska heter den Someone Else’s Shoes.

Varför jag läste den:  Jag var nyfiken på den här boken, och förlaget var vänligt nog att skicka ett recensionsexemplar. Den fick följa med på en resa som reselitteratur.

Vad jag tyckte om denAndra kvinnors liv är en lättläst och charmig berättelse om två kvinnor. Jag tycker om Jojo Moyes sätt att berätta, genomsyrat av värme. Hon vet hur man bygger en historia så att det finns ett driv och som läsare vill man bara läsa vidare. Andra kvinnors liv handlar om vänskap, att stå på egna ben och psykisk ohälsa.

Huvudpersonerna är de två medelålders (fyrtiofem och fyrtiosju) kvinnorna Sam och Nisha som lever två väldigt olika liv, vars vägar korsas av ett enkelt misstag. Jag tycker Jojo Moyes beskriver dessa kvinnor väl, och det är en poäng att kvinnor i den åldern verkar bli osynliga i samhället. Även om det finns kärlekshistorier så är huvudspåret ändå kvinnlig vänskap. Nisha träffar Jasmine, och Sam har sin vän Andrea. Deras jargong och omtänksamhet visar på riktig vänskap och är det som höjer berättelsen. Trots de jobbiga saker som de går igenom blir det viss underhållning, och feelgood genom hur vänskapen tecknas. Jag tycker om Sam som karaktär, men Nisha är inte så enkel att förstå sig på, förrän alldeles på slutet. En karaktär som jag gärna läst mer om är Nishas son Ray, en komplex och fin person med sina egna demoner som bara nämns i förbigående.

Andra kvinnors liv underhåller för stunden, men jag blir aldrig berörd på djupet. På vissa plan tycker jag att berättelsen blir för enkel, där det känns som om det verkliga allvaret undviks. Hur Carl behandlar Nisha blir som en bihistoria som kommer in här och var, men hemskheten underskattas. Sams man Phil mår uppenbarligen dåligt, och jag skulle säga att han är deprimerad eller utbränd. Det skuffas undan, och Sam tycker bara att han ska ”rycka upp sig”. Det känns empatilöst på ett sätt som inte bara kan skyllas på att de inte fått professionell hjälp. Hur det löser sig blir också väldigt snabbt och enkelt, även om det finns en klok terapeut i bakgrunden.

Den engelska titeln Someone Else’s Shoes är smart och dubbeltydig, då ett par Louboutinskor spelar roll och samtidigt så handlar det om att sätta sig in i någon annans liv. Synd att inte motsvarande titel inte används på den svenska boken också.

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Printz Publishing
Sidor: 410
Betyg på Goodreads: 4,09 baserat på 25 525 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 16 mars 2023

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.