Den som offrar sig av Christina Gustavson och Simon Ventus

Handling från förlagets hemsidaEn kvinna har blivit stenad till döds i den österbottniska byn Solf. Ett brev som hittas på platsen får kriminalkommissarie Marcus Tapper och hans kolleger att inse att detta är någonting utöver det vanliga. Ett mönster börjar uppenbara sig när ytterligare en person hittas mördad under liknande omständigheter.
Enkla sanningar har hamnat i fel händer och polisteamet jagar en dogmatisk mördare. Marcus egen tillvaro vänds dessutom på ända när hans tonårsdotter Anni spårlöst försvinner samtidigt som hans gamla synder väcks till liv. Förtvivlat kämpar Marcus för att balansera karriär med familjeliv. Den här gången önskar han att han hade valt familjen framför utredningen.

Boken: Den som offrar sig av Christina Gustavson och Simon Ventus kom ut i februari 2023.

Varför jag läste den: Jag fick ett mejl från förlaget med en fråga om jag ville läsa Den som offrar sig. Jag tackade ja, och ganska kort efter att boken kom läste jag den. 

Vad jag tyckte om denDen som offrar sig är en lättläst deckare i en för mig ny och intressant miljö. Jag läste ut den på en dag då jag hade möjlighet att ägna mig ostört åt läsning. Den som offrar sig utspelar sig i Solf, en ort söder om Vasa i Finland, och är den första i en serie Brottsplats Österbotten. Det är alltid intressant när en bok utspelar sig i en annan miljö än man är van vid, och jag får här en levande känsla av miljön, såväl Sopf och Vasa som landsbygden runt omkring.

Premisserna för berättelsen i Den som offrar sig är goda, och det finns ett klart spänningsmoment och driv. Obehagskänslan är påtaglig, och det är stundvis skrämmande. Religiös fanatism är ju det. Men tyvärr drunknar allt i detaljer. Jag har läst en hel del deckardebuter, och ett relativt vanligt fenomen är att det är för många detaljer. Jag läser hellre mellan raderna, och tolkar en spänning som då uppstår, än att överösas med beskrivningar av saker som inte har med historien att göra. Det är inte nödvändigt att skriva exakt vad en karaktär ser och gör. Det drar ner spänningen, som ändå finns där under ytan. I De som offrar sig finns också långa stycken som har med religion och vad som står i bibeln att göra. De behövs för historien, men även de hade kunnat kortas ned. Förhoppningsvis så kan sådant här slipas bort i kommande böcker i serien.

Uppsättningen karaktärer i Den som offrar sig är intressant, och jag blir nyfiken på flera av personerna. Vad är det som driver dem, varför agerar de som de gör? Det gäller både de (som jag tror) tillfälliga karaktärerna och Marcus Tapper och hans kollegor och familj. I viss mån är det schablonkaraktärer som man känner igen från andra deckare men de har potential att utvecklas.

Den som offrar sig slutar väldigt abrupt, och jag förstår det inte riktigt. Förmodligen kommer det att klarna i nästa del, men jag hade gärna sett att trådarna vävts ihop mer. Jag kommer att hålla ögonen öppna efter del två.

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag: Förlaget
Sidor: 295
Betyg på Goodreads: 3,50 baserat på 8 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 13 mars 2023

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.