Dear Martin av Nic Stone

Handling från GoodreadsJustyce McAllister is top of his class and set for the Ivy League – but none of that matters to the police officer who just put him in handcuffs. And despite leaving his rough neighbourhood behind, he can’t escape the scorn of his former peers or the ridicule of his new classmates.
 Justyce looks to the teachings of Dr. Martin Luther King Jr. for answers. But do they hold up anymore? He starts a journal to Dr. King to find out.
 Then comes the day Justyce goes driving with his best friend, Manny, windows rolled down, music turned up – way up, sparking the fury of a white off-duty police officer beside them. Words fly. Shots are fired. Justyce and Manny are caught in the crosshairs. In the media fallout, it’s Justyce who is under attack

Boken: Dear Martin av Nic Stone kom ut 2017.

Varför jag läste denDear Martin ingår i Makeutmaningen och jag valde den som mars månads bok.

Vad jag tyckte om denDear Martin är en välskriven och berörande ungdomsbok om ett angeläget tema. Jag tycker om böcker som handlar om aktuella saker, och där jag lär mig nya perspektiv och dessutom letar ytterligare information efter läsningen. Dear Martin är en sådan bok. Det är självklart att jag som vit kvinna i Sverige har rätt många privilegier, och att då läsa om en grupp unga svarta män som dagligen möter en helt annan värld än jag breddar mitt synsätt. Jag blir upprörd, ledsen och nästan uppgiven av att läsa Dear Martin. Nic Stone lyckas väldigt väl med att berätta en historia med många lager som berör.

Boken är uppbyggd i olika kapitel där de flesta handlar om Justyce och beskrivs i tredje person. I första halvan av boken så växlas de med utdrag ur en dagbok som han skriver med brev till Martin Luther King, för att han vill förstå hur han ska kunna hantera sina upplevelser på ett sätt som inte är destruktivt. Karaktärerna är väl tecknade, både de som är utsatta för rasism, och de som utövar rasism eller förnekar att det existerar. Några av kapitlena innehåller intressanta diskussioner under lektioner i skolan. Den läraren hade jag velat ha! Jag gillar att Nic Stone låter olika karaktärer får ta plats, och att hon inte på något sätt dömer olika val, utan bara försöker beskriva och förstå.

Dear Martin är mer eller mindre uppdelad i två halvor, och även om bägge är intressanta och de hänger ihop så tycker jag andra halvan är starkare. Men den första behövs också. I andra halvan blir jag verkligen ledsen och berörd på ett oväntat sätt. Efter att jag läst boken så framgår också i efterordet och i beskrivningar på webben att Nic Stone inspirerats av verkliga händelser (t.ex. kan man läsa det här). Det gör att upplevelsen blir ännu starkare. Verkligheten är alltid starkare än fiktionen.

Jag är sugen på att läsa mer av Nic Stone såsmåningom, och jag ser att det finns fler böcker av henne.

Betyg: 5-

Mer info:
Förlag: Simon & Schuster
Sidor: 208
Betyg på Goodreads: 4,36 baserat på 72 640 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat
Utläst: 12 mars 2023

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.