Hett i hyllan #338

Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Den här veckan har vi i Hett i hyllan hamnat i mars 2021. Den tredje boken som dyker upp i Hett i hyllan är en överraskning från Polaris: En förlorad kärlek av Alyson Richman. Jag hade helt glömt att jag hade den här boken (tack Hett i hyllan!). Jag sneglade på den när den kom men noterade den aldrig på någon lista. Kanske är dags snart. Det finns många böcker som utspelar sig under andra världskriget, så det är svårt att veta vad man ska välja. Men jag blir nyfiken när jag läser sammanfattningen.

Där på hennes underarm, precis bredvid ett födelsemärke, satt sex siffror tatuerade. ”Kommer du ihåg mig nu?” frågade han med darrande röst. Hon tittade på honom igen, som om han vore ett spöke. Lenka, det är jag sa han. Josef, din man. Lenka är en ung konststuderande när hon träffar Josef i Prag, strax före andra världskrigets utbrott. De gifter sig snart, men deras liv tillsammans hinner knappt börja innan de slits isär av kriget. Josef ska fly till New York tillsammans med sin familj, Lenka ska komma efter med sina föräldrar. Men ingenting går som planerat. Fartyget som Josef reser med förliser. Och Lenkas öde för henne till Theresienstadt och så småningom Auschwitz. Ovetande om att den andra är vid liv bär de med sig minnena av den förlorade kärleken. Ett helt liv senare står de plötsligt öga mot öga. Från den lyckliga tiden i förkrigets Prag till nazismens skräckvälde i Europa.

En kommentar

  1. Men fy, vilken jobbig handling 😞 Typisk bok som jag tror att jag skulle kunna uppskatta.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.