The Secret Speech av Tom Rob Smith

Handling från Goodreads: Soviet Union, 1956. Stalin is dead, and a violent regime is beginning to fracture-leaving behind a society where the police are the criminals, and the criminals are innocent. A secret speech composed by Stalin’s successor Khrushchev is distributed to the entire nation. Its message: Stalin was a tyrant. Its promise: The Soviet Union will change.
Facing his own personal turmoil, former state security officer Leo Demidov is also struggling to change. The two young girls he and his wife Raisa adopted have yet to forgive him for his part in the death of their parents. They are not alone. Now that the truth is out, Leo, Raisa, and their family are in grave danger from someone consumed by the dark legacy of Leo’s past career. Someone transformed beyond recognition into the perfect model of vengeance.

Boken: The Secret Speech av Tom Rob Smith kom ut 2009.

Varför jag läste den: Jag läste Child 44 av Tom Rob Smith 2013 och tyckte den var så bra att jag satte upp The Secret Speech på önskelistan. Jag fick den i januari 2014 till födelsedagen men så blev den stående. Ända till 2023… I år satte jag upp den i Finish that Series och när vi skulle åka till Stockholm passade en pocket bra.

Vad jag tyckte om denThe Secret Speech är en thriller som utspelar sig 1956 i Sovjetunionen och Ungern. Tom Rob Smith har en förmåga att skriva så att jag ivrigt letar information vid sidan om och lär mig fakta om vad som hände då. En del känner jag till. som Ungernrevolten i oktober 1956, men annat, som det hemliga tal som Chrusjtjov höll i februari 1956, där han fördömde Stalin, kände jag inte alls till. Det är också det som gett upphov till titeln på boken. Jag gillar hur dessa historiska händelser vävs in i boken, utvecklas och blir personliga för karaktärerna. Det är den främsta styrkan med The Secret Speech.

The Secret Speech är välskriven, men den kunde med fördel varit kortare. En del detaljer som utvecklas kunde strukits eller hållits kortare. Upplagan som jag läste var en pocket med liten stil, vilket inte gjorde den mer lättläst. När jag väl läste flöt läsningen bra, men det var inte en bok som lockade eller som gick att sträckläsa. I mina ögon var Child 44, den första delen, betydligt bättre.

Huvudkaraktären Leo är jag kluven till. Egentligen tycker jag inte om honom, men ändå så vill jag att han ska lyckas. Han har gjort en hel del saker under sitt liv som han borde må riktigt dåligt av. Ändå så ändrar han sig inte speciellt mycket. Han intalar sig att det är för en god sak det han gör nu, men egentligen är han lika hänsynslös som tidigare. Det finns ingen karaktär som är sympatisk i The Secret Speech. Men en del är i alla fall intressanta. Allting handlar om hämnd i The Secret Speech, och det är inte det minsta nobelt för mig.

Den tredje och avslutande delen, Agent 6, står i hyllan och väntar. Den är också med i Finish That Series så jag hoppas verkligen jag läser den i år.

Bloggat om den svenska utgåvan har exempelvis Bokföring enligt Monika

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag: Simon & Schuster
Sidor: 449
Betyg på Goodreads: 3,81 baserat på 18 047 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 7 mars 2023

En kommentar

  1. Jag var tvungen att kolla vad jag tyckte och jag verkar ha gillat den lite mer, men jag håller med om allt 😊

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.