Dödens snabba vingar av Anna Jansson

Handling från förlagets hemsida: Två barn söker sig ned i tunnlarna under Visby och finner De dödas sal, en droppstensgrotta i underjorden, som enligt rykten varit en hemlig mötesplats för klostrens munkar och senare använts av änglamakerskor.
Trettiofem år senare gör en mäklare en fasansfull upptäckt. Vid en husvisning hittas en kvinna död, sittande i en bil i garaget. Hon identifieras som den försvunna Märta Silverängen, en 34-årig arkeolog som utforskade och kartlade tunnlarna under Visby.
Maria Wern leder mordutredningen och är samtidigt hemligen iakttagen av en okänd person, en vilsen själ som visste allt om Märta Silverängen.

Boken: Dödens snabba vingar av Anna Jansson har recensionsdag idag, 13 mars 2023

Varför jag läste denDödens snabba vingar är del 24 i serien om Maria Wern. Jag har läst alla tidigare delar, och var tacksam när jag fick ett exemplar av Dödens snabba vingar av förlaget. Den hamnade omedelbart högt upp i högen.

Vad jag tyckte om denDödens snabba vingar är en lättläst deckare med bra tempo. Som vanligt har Anna Jansson gjort god research, och väver in det i berättelsen. I Dödens snabba vingar så lär man sig mycket om Visby, i synnerhet vad som finns under Visby. Det är riktigt intressant ur ett historiskt perspektiv och jag skulle gärna läsa mer om tunnlarna och systemet med latriner. Dödens snabba vingar borde nog ha lästs på plats i Visby (där jag aldrig varit!), det hade förhöjt läsandet.

Jag läste Dödens snabba vingar under en lång tågresa (med fyra timmars försening i en fredag kväll) så jag kunde verkligen dyka in i berättelsen, vilket gjorde att det kom närmare än om jag läst vid sporadiska tillfällen. Språket har, som vanligt, ett direkt tilltal som kan bli lite stolpigt ibland men det beskriver bra vad som händer. Det är lättläst men för mig berör det inte på djupet.

Det kanske verkar märkligt att ha läst tjugofyra böcker i en serie, och säga att jag inte är så förtjust i huvudpersonen. Även om jag känner med Maria Wern och hennes situation, så är inte hon min favorit bland de återkommande karaktärerna. I de olika böckerna brukar det variera vilken av personerna bland poliserna som får ta mest plats. Historien i Dödens snabba vingar fokuserar mycket på Maria Wern (av förklarliga skäl) och det drar för mig ner intrycket.

Det finns annars gott om karaktärer i Dödens snabba vingar, och en hel del obehagliga personer. Karaktären Doris är väldigt speciell, och jag vet inte hur jag ska förhålla mig till henne, men mot slutet blir allt mer begripligt. Jag hade gärna läst mer om de övriga poliserna, men det blir det antagligen i kommande böcker. Anna Jansson är som vanligt bra på att skildra samhällets baksidor, och de svaga som råkar illa ut när skyddsnäten inte fungerar.

Blir det en tjugofemte del? Inget tyder på att det inte skulle bli det, och ja, jag kommer att läsa den också. Det finns något tryggt och välbekant som gör att jag återvänder.

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Norstedts
Sidor: 368
Betyg på Goodreads: För få betyg satta.
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 11 mars 2023

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.