Himlen ska gråta blod av Sigbjørn Mostue

Handling från förlagets hemsida: Den cancersjuke före detta elitsoldaten Even Stubberud ger sig ut på det som är tänkt att vara hans sista uppdrag: Ett förhållandevis rutinmässigt eskorterande av en terrorist till Somalia.
Men flyget från Oslo blir kapat och terroristen fritagen. Kaos uppstår på planet. Och den enda som skulle kunna rädda de 245 passagerarna är en obeväpnad, sjuk man utan flygerfarenhet.

Boken: Himlen ska gråta blod av Sigbjørn Mostue kom ut på svenska i januari 2021.

Varför jag läste den: Sigbjørn Mostue står med i Boktolvan och jag tyckte det var dags att läsa Himlen ska gråta blod som jag hört så mycket gott om.

Vad jag tyckte om denHimlen ska gråta blod är en spännande thriller i högt tempo. Det är ett intressant tema, och författaren lyckas väva in stycken om internationell politik och säkerhetsarbete som gör att jag som läsare lär mig mycket. Under läsningen reflekterar jag över likheter mellan den norska politiken/diplomatin och den svenska som jag inte kände till. Jag hade svårt att komma in i berättelsen, men när jag väl vant mig vid berättarrösten så gick läsningen i rasande tempo. Sigbjørn Mostue vet hur man bygger en historia. Det är mycket som känns orealistiskt, men jag dras med i historien ändå.

Jag började läsa Himlen ska gråta blod direkt efter att jag läst en annan norsk deckare som jag tyckte var otroligt bra, och det tror jag tyvärr var till nackdel för min upplevelse av Himlen ska gråta blod. Jag kom på kant med berättarrösten, tyckte det var väldigt macho och ganska arrogant tonläge. När jag läst en bit så vande jag mig och karaktären Even Stubberud växte. Han är inte en sympatisk person, men efterhand blev hans agerande och tankar mer förståeliga. Hans agerande är extremt. Ibland tycker jag hans raljerande balanserar på gränsen till fördomsfullt, då han kategoriserar en hel del.

Berättelsen cirklar inte bara kring Even som tur är. Bredvid sig har han den unga flickan Anne Miriam, och henne gillar jag. Hon har sina utmaningar men hon är rakt på sak, levererar när det gäller, och inte minst så får hon Even att tänka på hur han agerar. Parallellt med vad som händer på planet, så får vi möta Elna, som jobbar i underrättelsetjänsten. Jag är inte så fötjust i henne, men att byta perspektiv är bra för berättelsen, och bidrar till det höha tempot.

Himlen ska gråta blod är lite för macho och överdriven för min smak. Ändå så är det underhållande. som en actionfilm. Himlen ska gråta blod är förresten en berättelse som verkligen skulle passa som film, och jag hoppas den blir det. Gärna i norsk regi, så det norska bevaras.

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika och Mias bokhörna

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Modernista
Sidor: 368
Betyg på Goodreads: 3,76 baserat på 124 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 13 januari 2023

3 kommentarer

  1. Väldigt mycket macho är den. I början, minns jag, tyckte jag att Even var på tok för mycket, men sedan blev han mer mänsklig.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.