La alt håp fare av Geir Tangen

Handling från GoodreadsRå og leken spenningsroman om dødssynder! Gis ut i serien med romaner inspirert av De ti bud. Syv dødssynder. Syv straffer. Én utspekulert plan. En iskald novemberkveld sitter en mann i en penthouseleilighet og kikker ut over en mørklagt Oslofjord. Bak ham henger det første offeret. En av Norges mest kjente skuespillere har blitt konfrontert med sitt grenseløse hovmod, og tapt. Den erfarne drapsetterforskeren Steinar Sand er fortsatt i bunnløs sorg etter å ha mistet sine aller nærmeste på tragisk vis, da han ankommer Tjuvholmen denne kvelden. Dagen etter dukker det opp enda en sak med klare referanser til de syv dødssyndene, og straffen som knyttes til disse. Steinar står overfor en utfordring han aldri har vært i nærheten av, men enda verre: Noen legger igjen spor som kobles til ham. Lar Steinar alt håp fare? Eller finnes det en vei ut av mørket som omslutter ham? I dette spillet kan han ikke stole på noen. Ikke en gang seg selv.

Boken: La alt håp fare av Geir Tangen kom ut i augusti 2022.

Varför jag läste den: Jag köpte La alt håp fare i december i Oslo, och tyckte det var dags att läsa den.

Vad jag tyckte om denLa alt håp fare är en riktigt snyggt uppbyggd bladvändare. Geir Tangen är en av mina favoritförfattare, och jag hade sett fram mycket mot att läsa La alt håp fare. Jag blev inte det minsta besviken, för det här är riktigt bra krim! Det är en relativt tunn bok (för att vara en deckare) men Geir Tangen visar att det är fullt möjligt att skriva en oerhört spännande historia på få sidor. Jag tycker om språket, det håller hög kvalitet, och man får intrycket av att författaren känner skrivglädje, det hemska temat till trots.

La alt håp fare är en del i en serie där flera norska deckarförfattare skriver varsin bok, och varje bok bygger på något av de tio budorden. I det här fallet är det andra budordet, att man inte ska missbruka Guds namn. Geir Tangen har byggt en historia om en seriemördare, och har vävt in olika kulturella yttringar, som litteratur, musik och konst. T.o.m. titeln på boken har litterär koppling och är även den en ledtråd.

Jag gillar uppbyggnaden av historien, det är spännande rätt igenom, och boken är svår att släppa. Att inleda varje kapitel med en tidningsartikel är snyggt, och väcker mitt intresse för att lista ut hur de hänger ihop med dåden. De gav både bakgrund och ledtrådar. Första halvan av boken var extremt bra, och jag lutade åt högsta betyget, men sen blev det lite för mycket av allt. Kanske för att jag slukade boken. Det är många rejält groteska scener, och det blev lite för mycket även för mig som är en van deckarläsare.

Mysteriet är av den typen som jag gillar, där man får ledtrådar, men inte för många. Det finns twister i berättelsen. Jag hade en teori relativt tidigt om vem som var skyldig, enbart baserad på en mening och att jag läser så mycket i genren. Det visade sig vara rätt, men motivet förstod jag inte förrän alldeles mot slutet. Jag fick inte riktigt ihop allt logistiskt (relaterat till vem som var skyldig) men möjligen kan jag ha missat något.

Geir Tangen fortsätter vara en av mina favoritförfattare, och hans böcker står på auto-buy! Jag hoppas även den här översätts till svenska för att nå fler.

Bloggat om boken har henningbokhylle, Hverdagsnett, Tine sin blogg, Artemisias verden och Min bok og maleblogg

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Vigmostad & Bjørke 
Sidor: 212
Betyg på Goodreads: 4,06 baserat på 18 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny
Utläst: 10 januari 2023

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.