Arvet efter Alberta av Maria Lang

Handling från förlagets hemsida: Arvet efter Alberta påverkar hela släkten. De anhöriga samlas i den skära villan med de lustiga balkongerna vid den översvämmade Skogasjön, och snart är grälet i full gång. Vem ska ärva vad? Och hur kommer den märkliga medaljongen och kvinnoporträttet i verandarummet in i bilden?

Boken: Arvet efter Alberta av Maria Lang kom ut 1977.

Varför jag läste den: Jag läste den första boken i den här serien 2012. Sen dess har jag samlat på serien och försöker läsa minst två varje sommar och två varje jullov. Arvet efter Alberta är den tjugonionde boken i serien och jag läste den under jullovet.

Vad jag tyckte om den: Arvet efter Alberta är en lättläst pusseldeckare. Uppbyggnaden av historien är bra, den har en solid grund, med de komponenter en bra pusseldeckare ska ha. Det är ett begränsat antal misstänkta, mest utifrån vilka som har tillgång till miljön, och vilka som har motiv. Christer Wijk är i vanlig ordning en bra polis, som förmår tänka och reflektera. Arvet efter Alberta utspelar sig också i Nora, vilket är min favoritmiljö i den här serien.

Det jag inte är så förtjust i är att de kapitel där händelserna beskrivs varvas med kapitel som är ”drömska”, oklart om det är någons tankar, drömmar eller något annat. Förmodligen ska det vara ett fint sätt att teckna psykisk ohälsa, men jag köper det inte. Det är för poetiskt och samtidigt för fyrkantigt. Mysteriet är bra uppbyggt men tvisten på slutet borde vara bra, men jag tycker mest den är forcerad.

Fortsätta läsa serien kommer jag givetvis.

Bloggat om boken har Stories from the city, stories from the sea

Betyg: 3

Mer info:
Förlag: Norstedts
Sidor: 212 sidor
Betyg på Goodreads: 3,10 baserat på 83 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 7 januari 2023

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.