A Deadly Education av Naomi Novik

Handling från förlagets hemsida: Lesson One of the Scholomance: Learning has never been this deadly.
A Deadly Education is set at Scholomance, a school for the magically gifted where failure means certain death (for real) — until one girl, El, begins to unlock its many secrets.
There are no teachers, no holidays, and no friendships, save strategic ones. Survival is more important than any letter grade, for the school won’t allow its students to leave until they graduate… or die! The rules are deceptively simple: Don’t walk the halls alone. And beware of the monsters who lurk everywhere.
El is uniquely prepared for the school’s dangers. She may be without allies, but she possesses a dark power strong enough to level mountains and wipe out millions. It would be easy enough for El to defeat the monsters that prowl the school. The problem? Her powerful dark magic might also kill all the other students.

Boken: A Deadly Education av Naomi Novik kom ut i september 2020.

Varför jag läste denA Deadly Education var januari månads val i Makeutmaningen.

Vad jag tyckte om denA Deadly Education är en annorlunda och mörk fantasy. På ytan så liknar den en del annan fantasy, skolor för de som har magiska egenskaper finns det gott om numera (efter Harry Potter inte minst). Men den är unik på andra sätt, både i världsbygge och hur brutal den är. Här är det verkligen en kamp om liv och död, och allianser är inte rätt att forma. Det finns få ljuspunkter.

Naomi Novik har skapat ett antal intressanta karaktärer, där flera av dem är oberäkneliga. Goda eller onda finns inte här, alla har en baktanke. Jag har svårt för Eli till att börja med, hon är rätt osympatisk, men ju mer man lär känna henne desto mer begriper man varför hon är som hon är. Hur hon gradvis hittar personer att liera sig med gör att berättelsen blir mer intressant än när hon ska kämpa ensam. Utöver karaktärerna är världsbygget viktigt i fantasy. Jag tycker världsbygget är intressant, men också svårt att begripa sig på, jag får inte grepp om den.

Ett problem med A Deadly Education är att den är tungläst. Det handlar inte bara om språket, även om jag har en del problem med det. Jag är van att läsa på engelska, men redan från början överöses man med specialtermer. Alla varelser har egna namn och man får som läsare bara veta namnet först, som om man exakt ska veta vad det innebär. Först senare förstår man vilken typ av varelse det är. Det är också något med uppbyggnaden av berättelsen som gör den svårläst och framförallt ojämn. Bitvis flyter läsningen på alldeles utmärkt, men så blir det tvärstopp för mig, och tungt. Det saknas något i beskrivningarna för att det ska bli ett bra tempo. Jag är glad att jag läste den när jag var ledig, annars hade det tagit lång tid att komma igenom den.

Naomi Novik har fått kritik för att vara rasistisk i sina beskrivningar av olika personer och grupper. Jag tycker mer att Eli generellt är skeptisk till allt och alla och drar slutsatser. De exempel som jag sett och ser i boken tolkar jag inte på samma sätt som kritikerna.

Jag är tveksam om jag kommer att läsa fler i serien. Om de inte kommer i Makeutmaningen förstås.

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag: Del Rey
Sidor: 313
Betyg på Goodreads: 4,01 baserat på 116 395 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst: 6 januari 2023

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.