Ett gott nytt år av Malin Stehn

Handling från förlagets hemsida17-åriga Jennifer försvinner från en fest. I en annan del av staden skålar hennes mamma Lollo in det nya året med sina gamla vänner, Nina och Malena. De har inte så mycket gemensamt längre, men familjernas nyårsfirande är fortfarande tradition.
När föräldrarna vaknar efter en kväll med för många glas och lite för mycket ärlighet är mardrömmen ett faktum.
Försvinnandet sätter vännernas värld i gungning och mörka hemligheter tvingas upp till ytan. Hur väl känner de varandra? Och vad hände egentligen på nyårsnatten?

Boken: Ett gott nytt år av Malin Stehn kom ut 12 oktober 2021.

Varför jag läste den: Jag har läst positivt om Ett gott nytt år och hade satt upp Malin Stehn på min Boktolva 2023. Det kändes lämpligt att börja läsa den på just nyåret.

Vad jag tyckte om den: Ett gott nytt år är en välskriven spänningsroman. Malin Stehn förmår bygga upp psykologisk spänning på ett skickligt vis. Vi får en berättelse berättad genom flera personer, och med en del korta tillbakablickar. Det är ett välkänt grepp inom spänningsgenren, och Malin Stehn behärskar det väl. Kapitlen är lagom långa, de växlande perspektiven bygger spänningen och förstärker överraskningsmomenten. Ett gott nytt år innehåller en hel del sådana, vilket gör att det är en riktigt spännande berättelse. Ledtrådarna som läggs ut gör att jag som läsare växlar i spekulationer om vad som kan ha hänt, och ändå gissar jag inte rätt.

Det finns en del tids- och generationsmarkörer, vilket jag gillar. Karaktärerna i Ett gott nytt år är tre kvinnor som umgåtts sen skoltiden, och fortfarande träffas då och då med sina respektive. Oklart varför, för det känns inte som de tycker om varandra. Men visst känner man igen den typen av relationer, och den tiden i livet som de befinner sig i. Samtidigt är ingen av karaktärerna särskilt trevliga och jag kan inte påstå att det är personer jag skulle vilja lära känna i verkliga livet. Jag är mer intresserad av vad som hänt än vem av dem som är skyldig. Eftersom det ständigt avslöjas nya saker i berättelsen så hålls tempot uppe och karaktärerna utvecklas. Ytterligare positivt är att dialogerna känns naturliga.

Ett gott nytt år är spännande rätt igenom, men mot slutet blir det lite för mycket av allt och i lite för högt tempo. Motivet och upplösningen känns inkastade för snabbt för min smak. Kanske det också beror på att jag inte direkt fastnar för någon av karaktärerna.

Jag är imponerad över att det här är en debut i spänningsgenren, även om Malin Stehn är en rutinerad författare av böcker för barn och ungdom. Den är välskriven och lättläst. När jag läste Ett gott nytt år så tänkte jag att jag fick Mattias Edvardsson-vibbar av texten och eftersom han är en favoritförfattare så förstår ni hur positivt det omdömet är! Lite roligt att just han är tackad i efterordet.

Jag kommer alldeles säkert att läsa mer av Malin Stehn. Det kommer en ny bok av henne i februari, och den har jag lagt till i läslistan.

Bloggat om boken har bl.a. Bokföring enligt Monika, Stories from the city, stories from the sea och hyllan

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Sidor: 331
Betyg på Goodreads: 3,64 baserat på 886 betyg
Hur jag fick tag på den: Book Beat
Utläst: 1 januari 2023

2 kommentarer

  1. Jag håller med om allt 🙂 Och så bra att jag nu fick veta att hon kommer med en ny bok i februari, det visste jag inte.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.