Katten som räddade böcker av Sosuke Natsukawa

Handling från förlagets hemsida: Rintaro har vuxit upp med sin morfar och tillbringat många timmar med näsan i en bok på hans antikvariat där hyllorna är fullproppade med underbara böcker. När den gamle mannen dör står Rintaro, som fortfarande går i skolan, inför det det svåra beslutet att stänga antikvariatet.
Då dyker en talande katt oväntat upp och ber Rintaro om hjälp. Katten vill att han hjälper till att rädda oälskade böcker från försumliga ägare. Det udda paret ger sig iväg på en makalös resa där de ställs inför olika utmaningar. Deras resa kulminerar i ett sista uppdrag som Rintaro måste lösa på egen hand…

Boken: Katten som räddade böcker av Sosuke Natsukawa kom ut på svenska i september 2022.

Varför jag läste den: Katten som räddade böcker var en julklapp från sonen, en bok som han valt ut själv. Jag ville prioritera den, så det blev den första julklappsboken jag läste.

Vad jag tyckte om den: Katten som räddade böcker är en fin betraktelse över litteraturens och läsandets betydelse. Jag kände inte alls till Katten som räddade böcker innan jag fick den av sonen i julklapp (även om jag senare insåg att dottern fick den i julklapp förra året) och det var en överraskning som träffade mitt i prick. Jag läser sällan litteratur från Japan, och det jag läst tidigare har inte passat mig på samma sätt som Katten som räddade böcker gjorde.

Jag tyckte om tonen i Sosuke Natuskawas berättande, och temat litteratur talade självklart till mig. Sosuke Natsukawa reflekterar genom Rintaro och kattens upplevelser över olika aspekter över vad litteratur kan betyda. Det är också en samhällskritisk historia, där kommersialisering och betydelse av yta över djup får sig en släng. Katten som räddade böcker handlar också om sorgbearbetning och att hitta sin identitet.

Att ha en katt som en del av berättelsen har jag förstått lockar en del läsare, men jag tillhör inte dem. Därför passar det mig att katten mer blir en guide och ett sätt för Rintaro att minnas sin morfar och komma vidare i sin sorg. Jag tycker Sosuke Natsukawa använder katten som en rollinnehavare på ett bra sätt. En del som är besvikna på Katten som räddade böcker verkar ha andra förväntningar.

Jag skulle kunna läsa mer av Sosuke Natsukawa, och det gav mig också en knuff i att försöka läsa mer japansk litteratur framöver.

Betyg: 5-

Mer info:
Förlag: NoNa
Sidor: 252
Betyg på Goodreads: 3,73 baserat på 23 296 betyg
Hur jag fick tag på den: Julklapp
Utläst: 25 december 2022

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.