Film och TV-serier – November 2022

Här är en summering av film och TV-serier som jag sett november 2022. Några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan (eller annan sida om filmen inte finns på IMDB) om man vill veta mer om handlingen.

Serier:

Tunna blå linjen, säsong 1
Såg med maken på SVT Play

Tunna blå linjen har jag hört många prata om men inte riktigt varit intresserad. Men så plötsligt så blev vi det ändå, i samband med att säsong 2 började, och bestämde oss för att se säsong 1. Typ sist av alla.

Innan jag började se Tunna blå linjen var jag skeptisk. Så här i efterhand förstår jag inte riktigt varför. Det här är riktigt bra, och väldigt mycket bättre än vad jag förväntat mig. Vad är det som gör det så bra? Framförallt så är det att det här känns som att det är på riktigt. Man har inte hittat på saker för dramaturgins sak, och det blir därför inte riktigt som man väntat sig. Jag är så van att se ”deckare” på TV att jag hela tiden förväntar mig någon dramatik. Visst är det dramatik, men av ett helt annat slag. Ett gripande behöver inte alls sluta med katastrof, och flera gånger trodde vi ”nu dör han” eller liknande, men inget hände.

Karaktärerna är riktigt bra och de här poliserna visar sig vara poliser så som jag i alla fall vill ha dem. De försöker, de gör sitt bästa, och är ute efter att göra skillnad i samhället. Det är inget enkelt jobb, men de tycker det är viktigt. Både en och två gånger blir jag imponerad av deras tålamod (även om en eller annan går över gränsen ibland, men inte av illvilja). Och Jesse – en sådan empatisk och klok chef!

Säsong 2 håller vi på att se nu, så den skriver jag om framöver.

Bloggat om Tunna blå linjen har också Bokföring enligt Monika.

Betyg: 8,5/10

Derry Girls, säsong 3
Såg själv på Netflix.

Derry Girls är en av mina favoritserier, och självklart ville jag se säsong 3.

Säsong 3 är inte fullt lika bra som de två tidigare säsongerna, men eftersom jag fäst mig vid karaktärerna så gillar jag den ändå. Karaktärerna har blivit mer ”drivna”, på gränsen till parodiska, deras karaktärsdrag är mer extrema. Det är alltför lite av Syster Michael också, hon är ju så sanslöst rolig!

Jag gillar vänskapen i gänget och familjemedlemmarna som är med. Något som jag också gillar är hur man genom Derry Girls får lära sig en hel del om Irlands historia under den period som den utspelar sig. På ett bra och invävt sätt. Musiken är dessutom bra.

Bloggat om Derry Girls har också Bokföring enligt Monika.

Betyg: 9,0/10

From Scratch
Såg själv på Netflix.

Jag minns inte riktigt varför vi valde From Scratch, men den kändes som den skulle passa efter vad vi sett tidigare.

Jag var dåligt påläst och trodde att From Scratch skulle vara lättsam feelgood. Det var den verkligen inte. Den bygger på en bok med samma namn som är biografisk. Jag vill inte spoila allt för mycket här.

Berättelsen är sorglig men ändå vacker, för det handlar om kärlek och familjekänsla. Det är rätt stor skillnad på hur Amys och Linos familjer reagerar på deras förhållande och hur de ställer upp för varandra. Det är svårt att förstå Linos föräldrar, hur något kan vara viktigare än barnens lycka. Skådespelarna är bra överlag, de känns trovärdiga. Jag skulle säga att jag inte sett någon av dem tidigare, men Zoë Yadira Saldaña-Perego har jag sett i både Avengers och Guardians of the Galaxy.

Ett plus i From Scratch är Linos matlagning, den är genomgående beskriven så att jag verkligen dras med i hans passion, och vill såklart smaka på rätterna.

Som ett drama om kärlek och förlust så är From Scratch rätt bra. Men som sagt var, absolut ingen feelgood.

Betyg: 7,0/10

Filmer:

Old Boys
Såg med maken på SVT Play

Maken valde lördagsfilm och det blev Old Boys.

Jag hade inte koll på Old Boys innan vi såg den, men den visade sig vara en sorts remake av Cyrano de Bergerac. En välkänd historia alltså. I början av filmen kände jag mig lite skeptisk för det kändes som att här skulle det kunna bli en hel del scener som var mobbing. Men det visade sig att det fanns en hel del hjärta i berättelsen.

Jag tyckte Old Boys var charmig och hade viss humor. Den kanske inte utvecklade precis som jag trodde men det kändes som det ändå var bra. Jag gillade förstås också det brittiska.

Charmig underhållning för stunden, men när jag skulle skriva om den nu mindes jag först inte vilken film det var… .

Betyg: 6,0/10

My Policeman
Såg med maken på Amazon Prime

Jag läste My Policeman förra sommaren, och så snart den kom ut på Amazon Prime som film ville jag se den.

My Policeman är en ömsint berättelse om en kärlek som omgivande samhälle inte kan acceptera. Mycket har hänt som tur är sen 50-talet, men berättelsen är ändå aktuell. Det är på många sätt en tragisk historia, men jag tycker den är bra tecknad. Mycket överensstämmer med boken, men en del gör det inte. Det saknas en del bitar som gör en del mer oförståeligt, medan annat gör att berättelsen blir bättre än boken.

Jag visste inte ens att Harry Styles var skådespelare, och jag har läst att en del kritiker inte tycker han gör det bra, men jag tycker hans rollgestaltning av Tom är helt OK. Det är i princip tre personer i filmen, övriga är verkligen bifigurer så mycket ligger på de skådespelare som gestaltar personerna, främst i tillbakablickarna till 50-talet.

Ett plus för mig var att den är filmad i Brighton, där jag bodde under ett halvår på 80-talet.

Betyg: 6,5/10

Falling for Christmas
Såg med maken på Netflix

11 november kände vi att det var dags att se årets första julfilm. Lite slumpartat blev det Falling for Christmas.

Det här är Lindsey Lohans första film på ett tag och bitvis känns det som det är mest det som är poängen med hela filmen. Men Falling for Christmas är en acceptabel julfilm. Den utspelar sig i jultider, det är snö och det är en massa jultraditioner som gör att man definitivt får julkänslan.

Det finns en grundstory som är OK (förutom det helt orimliga i att ingen känner igen Sierra när hon tappar minnet). Det finns också humor, ibland lite enkel, men ändå så man får de små avbrotten när man är road. Kemin är inte sprakande mellan huvudpersonerna, men det finns någon rimlighet i det. Familjerelationerna och bifigurerna bidrar också till att filmen är sevärd.

Betyg: 6,0/10

The Northman
Såg på DVD med maken.

Makens val av lördagsfilm.

Jag hade inga större förväntningar åt något håll på The Northman, men det var med nöd och näppe jag tog mig igenom hela filmen.

Om jag ska börja med det som jag tyckte var bra, så var det de personliga bitarna, när Amleth (huvudpersonen) visar känslor och det handlar om relationer med andra. Där kan jag följa med och vara intresserad. Den skådespelare som jag tycker står ut är Nicole Kidman, hon är verkligen obehaglig!

Jag är tämligen okunnig om asatro och jag är inte det minsta mera klok efter att ha sett The Northman. Jag tycker den var mycket märklig, det blandades in övernaturliga saker (tror jag) på ett sätt som gjorde att jag gång på gång blev osäker på vad som hände och varför. Det var svårt att se den röda tråden, eftersom den var så rörig. Det är också en mycket brutal film, där man bitvis frossar i våld och hämnd på ett sätt som känns spekulativt. Filmen är också alldeles för lång.

Betyg: 2,0/10

Christmas With You
Såg med maken på Netflix.

Så var det julfimsdags igen. Musik brukar ju vara en bra komponent för att det ska bli stämningsfullt, så jag var helt med på Christmas with You.

Det visade sig ganska snart att detta var ytterligare en film med en comeback för en äldre skådespelare – Freddie Prinz Jr. För min del så hade filmen höjts väsentligt med en annan manlig huvudrollsskådespelare. Han var inte alls bra, och bidrog inte det minsta till kemin med den kvinnliga huvudrollsinnehavaren.

Jag tyckte om musiken i Christmas With You, och grundstoryn var charmig. Om än totalt orealistisk. Det utspelade sig vid jul, och en del julpynt, julpyssel och annat finns med. Familjekänslan var verkligen fin och jag tyckte mycket om relationen som utvecklas mellan Angelina och Cristina (dottern i familjen). Men som sagt var, noll kemi mellan huvudpersonerna (vilket gjorde storyn ännu mindre trolig).

Betyg: 4,5/10

A Castle for Christmas
Såg med maken på Netflix.

Nytt försök med julfilm. Skottland låter ju lovande tänkte vi.

Man kan tro att vi skulle ha lärt oss, men detta visade sig vara den TREDJE julfilmen med avdelningen äldre skådespelare som behöver nytändning. Den här gången var det Brooke Shields i en av huvudrollerna.

Plus till att det handlade om en författare. Den skotska miljön var charmig, men gröna fält (säkert realistiskt) bidrog inte till att det kändes som jul. Historien är såklart förutsägbar, men jag tycker man har fått till viss charm mellan huvudkaraktärerna, i alla fall i dialogen dem emellan.

Den stora behållningen står dock bikaraktärerna för, de övriga invånarna i den skotska lilla byn. Ett litet samhälle när det är som bäst.

Betyg: 5,5/10

Summering:
Bästa TV-serie: Derry Girls, säsong 3
Bästa film: My Policeman
Obehagligast: —
Mysigast: Falling for Christmas
Mest överraskande: Tunna blå linjen, säsong 1
Störst besvikelse: The Northman

Kommentar: Saknar tyvärr de där riktigt bra filmerna, men däremot höll serierna bra kvalitet. Det märks att vi varit borta mycket, vi har inte hunnit med serietittande. Note to self – nästa gång vi väljer julfilm, kolla skådespelarlistan…

3 kommentarer

  1. Oj, här hade jag sett mycket 🙂 Så du hade inte sett första säsongen av Tunna blå linjen? Och jag som trodde att vi var sist.

    En av julfilmerna (A castle for Christmas) såg vi förra året och ja, jag tyckte ungefär som du. Årets julfilmer, de tre jag sett hittills, håller ungefär samma nivå som den. Eventuellt lite bättre, men marginellt i så fall. Jag kommer att posta alla mina inlägg om julfilmer 19:e december. Tror jag är nöjd då. För ett år framåt i alla fall.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.