Svenska Deckarakademins priser 2022

Som deckarfantast brukar jag spana in Svenska Deckarakademin. Representanter för dem brukar också vara aktiva på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall Igår så tillkännagav de årets vinnare, och det livestreamades också på Instagram. Deras hemsida hittar ni här. Jag har tidigare skrivit om nomineringarna här.

Årets bästa kriminalroman: Skred av Sara Strömberg (Modernista). Motivering: ”En stilistiskt kvalificerad och brutalt klarsynt kriminalroman om en glesbygd i förändring”.

Årets debutant: Sarek av Ulf Kvensler (Albert Bonniers förlag). Motivering: ”ett klaustrofobiskt kammarspel i oändlig natur, ständigt slingrande mot den oundvikliga katastrofen”.

Bästa till svenska översatta kriminalroman: Slutet blir vår början av Chris Whitaker (Natur och kultur). Originaltitel: We begin at the end. Översättning: Maria Lundgren. Motivering: ”Ett storslaget ödesdrama med fullödiga personporträtt”.

Spårhunden för bästa barn- och ungdomsdeckare: Mörker över skateparken av Eva Apelqvist (Opal).

I år kände jag till tre av fyra. Och har faktiskt läst två av dem!

Så roligt att Skred vann årets bästa kriminalroman! Jag tycker den serien är fantastiskt bra. Det är en äkta glesbygdsskildring med intressanta karaktärer. Jag har skrivit om Skred och Sly på bloggen.

Slutet blir vår början har jag också läst, men på engelska så jag kan inte säga något om översättningen. Jag tyckte den var bra, även om den inte levde upp till mina högt ställda förväntningar. Vad jag tyckte kan ni läsa här.

Sarek hade jag hört talas om, och blev ännu mer nyfiken för några veckor sedan när jag lyssnade på Ulf Kvensler på Svenska Deckarfestivalen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.