Handling från förlagets hemsidaKartan som upptäcks inne i en vägg på bistron i Three Pines tycks först inte vara mer än en kuriositet. Men när Armand Gamache får den som present första dagen på sitt nya jobb på polisskolan i Québec visar det sig snart att den bär på förkrossande hemligheter. När en av skolans lärare påträffas död hittar man en kopia av den egendomliga kartan i hans bostad. Och vart Gamache än vänder sig ser han en av de unga polisaspiranterna, Amelia Choquet. Hon är tatuerad och piercad, arg och på sin vakt. Hon framstår som allt annat än en blivande polis. Ändå går hon på polisskolan och var en av den mördade lärarens skyddslingar. Utredningens fokus riktas snart mot Gamache själv, hans koppling till Amelia och hans möjliga inblandning i brottet. Och för både Amelia Choquet och Armand Gamache närmar sig tiden för en uppgörelse med det förflutna.

Boken: Summan av alla synder av Louise Penny kom ut på svenska i september 2021.

Varför jag läste den: Inför intervjun skickade förlaget Summan av alla synder och Hus av glas. Summan av alla synder utspelar sig också i november så det passade bra att läsa den innan Deckarfestivalen.

Vad jag tyckte om denSumman av alla synder är den elfte boken i Louise Pennys serie om Armand Gamache. I vanlig ordning så är det här en bok som jag njöt av att läsa, trots att den behandlar minst sagt mörka och svåra ämnen. Det är något med Louise Pennys sätt att berätta en historia som gör att jag känner mig trygg med att jag som läsare kommer att guidas av henne och Armand genom komplicerade händelser med en stadig hand och klokskap.

Jag vet ingen serie som håller så jämn kvalitet i alla böcker. Det är välskrivet och intressant boken igenom. Som vanligt så finns det i berättelsen anknytningar till historiska händelser, moraliska dilemman, aktuella samhällsfenomen och litteratur/citat. Precis som det alltid är i Louise Pennys böcker.

Summan av alla synder utspelas dels vid polisskolan i Québec, dels i Three Pines. Det är en blandning av nya karaktärer och gamla välbekanta, vilket skapar en fin dynamik i berättelsen. Armand Gamache är en av mina absoluta favoritkaraktärer, han är mänsklig med goda och mindre goda sidor, han är inte felfri, men han är klok och reflekterande. Fascinerande att i tolfte boken så inser man att det finns lager hos honom vi inte känt till. Vid intervjun sa Louise Penny att hon skapat en karaktär hon ville umgås med, en person hon kunde tänka sig att gifta sig med.

De fyra polisaspiranterna är intressanta tillskott, och jag hoppas vi får möta dem igen i kommande böcker. Ruth är också en av mina favoriter, och i Summan av alla synder tycker jag vi får lära känna henne ännu mer. Vi får också en inblick i Three Pines historia som är intressant och berörande.

Nästa bok, Hus av glas, står i hyllan. Det kan hända att jag kommer att läsa den snart.

Bloggat om boken har Fiktiviteter (den engelska), Bokstunder, Tofflan och Stories from the city

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Modernista
Sidor: 464
Betyg på Goodreads: 4,43 baserat på 59 210 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 6 november 2022