Handling från GoodreadsOnce she saved his life…
Now he’ll take hers.
When a baby is snatched from its pram and cast into the river Thames, off-duty police officer Lacey Flint is there to prevent disaster. But who would want to hurt a child?
DCI Mark Joesbury has been expecting this. Monitoring a complex network of dark web sites, Joesbury and his team have spotted a new terrorist threat from the extremist, women-hating, group known as ‘incels’ or ‘involuntary celibates.’ Joesbury’s team are trying to infiltrate the ring of power at its core, but the dark web is built for anonymity, and the incel army is vast.
Pressure builds when the team learn the snatched child was just the first in a series of violent attacks designed to terrorise women. Worse, the leaders of the movement seem to have singled out Lacey as the embodiment of everything they hate, placing her in terrible danger… 

Boken: The Dark av Sharon Bolton kom ut i maj 2022.

Varför jag läste den: Sharon Boltons böcker står på autobuy för mig. Jag beställde The Dark så snart den fanns tillgänglig att beställa. Sen tog det några veckor innan jag kom mig för att läsa den.

Vad jag tyckte om denThe Dark är en välskriven spänningsroman i sann Sharon Bolton stil. De senaste böckerna hon har gett ut har varit fristående (stand-alones), men nu är hon tillbaka med Lacey Flint. Den förra boken i serien, A Dark and Twisted Tide, kom ut 2014. Med The Dark får vi äntligen möta Lacey Flint och hennes vänner och kollegor. igen Jag är svag för den brittiska berättarstilen, och Sharon Bolton är riktigt bra på att få fram det brittiska sinnet, vädret och miljön. I The Dark vävs det också ihop med engelsk politik och samhällsstruktur.

The Dark är en fruktansvärt mörk historia. Sharon Bolton tecknar ett samhälle där incelrörelsen på ett listigt sätt gradvis skaffar sig allt större inflytande. Ett samhälle som styrs av rädsla, där kvinnor inte vågar synas eller påverka. Hon beskriver det så skickligt och trovärdigt, att jag blir riktigt rädd. Det är så mycket av det hat som man ser i samhället, som tar över på ett realistiskt vis. På vissa sätt är vi redan på väg in i detta.

Mysteriet är spännande, och även om jag anar vart åt det lutar, så är det egentligen inte så viktigt vem personen är som ligger bakom det hela, när det handlar om en hel incelrörelse. Det enda som jag inte gillar med The Dark är att berättelsen dras ut lite för mycket, när poliserna letar skyldiga. Den hade kunnat kortas en del.

Det var alltså åtta år sedan jag senast läste om Lacey Flint, och jag hade velat komma ihåg mer om henne, kanske allra mest om hennes bakgrund som berörs mest i den första boken i den här serien, Now you see me. Samtidigt så är det inga problem för mig att känna igen personerna, som Mark, Dana och Helen. I de första böckerna så nämndes ofta utseendet, och även om Laceys utseende nämns i några sammanhang av betydelse för berättelsen, så tycker jag det är betydligt mindre. Precis som i förra boken så spelar Themsen en alldeles speciell roll, och det känns som en egen karaktär.

Sharon Bolton kommer att fortsätta stå på min autobuylista. Oavsett om det är Lacey Flint eller inte.

Bloggat om boken har Fiktiviteter

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Orion
Sidor: 441
Betyg på Goodreads: 4,32 baserat på 1 015 betyg
Hur jag fick tag på den: Ny
Utläst: 3 november 2022