
Handling från förlagets hemsida: Hösten 2019. Daffy Söderlund har slutfört två avgörande uppdrag, men segrarna blir dyrköpta. Hennes alias, Anna Nilsson, är röjt och det kriminella nätverk som jagade henne för trettio år sedan har fått upp vittringen. Som om inte det var nog kräver hennes vuxna barn att få veta sanningen om hennes bakgrund. Campingen, en hemlig avdelning inom Säpo, vill sätta Daffy och hennes familj i säkerhet men misslyckas. Det enda alternativ som återstår för Daffy är att försöka leta rätt på hjärnan bakom nätverket, Håkan Lammer – the hawk. Daffys ansträngningar för att hitta och oskadliggöra Lammer leder henne snart till Centraleuropa och så småningom rätt in i hökens näste. Mot sin vilja tvingas hon utkämpa kampen i kvarter där hennes fiende har övertaget.
Boken: I hökens näste av Hans Carstensen hade kom ut 28 september 2022.
Varför jag läste den: Jag läste och gillade första delen, Under hökens vingar, och blev glad när förlaget skickade I hökens näste som jag sett fram mot.
Vad jag tyckte om den: I hökens näste är en välskriven och lättläst bladvändare. Det är något med Hans Carstensens sätt att skriva och framställa historien som gör att jag är fast från första sidan, trots att spionhistorier inte är något jag brukar fastna för. Jag kunde helt enkelt inte släppa boken, så den blev utläst på två dagar sista helgen i oktober.
Berättelsen är uppbyggd med kapitel som utspelar sig under olika perioder i Daffys liv. Huvudhistorien utspelar sig i nutid, direkt efter att Under hökens vingar slutar, och Daffy (Daphne Söderlund) är en 59-årig kvinna som under många år levt som Anna Nilsson, förskolelärare i Gävle och har en familj men nu har blivit avslöjad. Den historien blandas med tillbakablickar som förklarar hur Daffy rekryterades och varför hon var tvungen att gå under jorden. Jag uppskattar växlingen, och Hans Carstensen använder detta mycket väl för att få tempo i berättelsen. Karaktären Daffy är unik i svensk spänningslitteratur, och även om jag inte tror jag skulle gilla henne i verkliga livet så är hon en riktigt bra karaktär att ha som huvudperson.
När jag läste Under hökens vingar, så trodde jag att jag gillade den så mycket för att den utspelade sig i och utanför Uppsala i miljöer som är väldigt välkända för mig. Det gav förstås en extra krydda till berättelsen, men trots att I hökens näste inte utspelar sig i Uppsala utan på olika ställen, med mest fokus på Zürich och Stockholm, så är den lika bra.
Jag brukar vara kritisk när en historia är alltför overklig. I fallet med I hökens näste så är jag inte det. Den känns helt påhittad och orealistisk, men samtidigt så köper jag varenda ord, och det är först efter att jag läst boken som jag ens reflekterar. Det är en helt underbar kreativitet som Hans Carstensen visar upp som gör det underhållande, som en riktigt bra spionfilm.
I hökens näste slutar med en cliffhanger som bara måste innebära en till bok i den här serien. Ja, det är vad jag hoppas i alla fall. Den ser jag fram mot!
Betyg: 4+
Mer info:
Förlag: Southside Stories
Sidor: 379
Betyg på Goodreads: Finns inte på Goodreads än
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 30 oktober 2022
[…] Carstensen – Under hökens vingar. Maj 2022. Betyg: 4+, I hökens näste. Oktober 2022. Betyg: […]
GillaGilla
[…] Carstensen. Jag läste Under hökens vingar i våras och blev helfrälst. Uppföljaren, I hökens näste, kom under hösten och den slukade jag […]
GillaGilla