Film och TV-serier – Oktober 2022

Här är en summering av film och TV-serier som jag sett oktober 2022. Några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan (eller annan sida om filmen inte finns på IMDB) om man vill veta mer om handlingen.

Serier:

Fem svarta höns
Såg med maken på DVD.

På Bokmässan så fanns det ett bås där man sålde DVDer som var baserade på böcker, och vi köpte flera stycken. Fem svarta höns var en av dem.

Fem svarta höns är från 1981 och vi har sett den tidigare. Vi har också läst boken den baseras på, A Town Like Alice av Nevil Shute, och när vi var i Australien 1991 så stannade vi till i Alice, bara för att se hur det såg ut.

När jag ser äldre produktioner så brukar jag ofta tycka att det i alltför hög grad märks att de har en del år på nacken, och att tiden sprungit ifrån dem på andra sätt. Det brukar inte kännas realistiskt. Men Fem svarta höns håller även efter alla dessa år hög kvalitet tycker jag. Visst märks det att själva filmandet är äldre, men historien är så stark och skådespelarinsatserna så bra att den berör mycket.

Det är en bit fruktansvärd mänsklig historia som ligger bakom, och återigen så känner jag mig helt lamslagen av hur onda vi människor kan vara mot varandra. Av inget annat skäl än att vi kommer från olika delar av jorden. Jag kommer inte ihåg detaljerna i boken av Nevil Shute (som för övrigt är en favoritförfattare) men vad jag förstår så följer ändå filmatiseringen boken relativt väl. Jag tycker både Bryan Brown och Helen Morse gör trovärdiga karaktärer. Naturen och dess påverkan på människorna är väl invävt, i synnerhet de delar som utspelar sig i ”The outback” i Australien.

Betyg: 7,5/10

Maktens ringar, säsong 1
Såg med maken på Amazon Prime

Maken ville se Maktens ringar, och även jag var intresserad av en serie i Sagan om ringens universum.

Jag tycker Maktens ringar är en välgjord serie med snygga scener, och en bra byggd historia. Förmodligen hade jag uppskattat den mer om mitt minne av karaktärerna i Sagan om Ringen varit bättre, eller överhuvudtaget detaljer i den berättelsen. Visst kommer jag ihåg en del som jag har nytta av, men annat förstår jag inte alls hur det hänger ihop.

Vad jag har förstått så bygger Maktens ringar på andra verk av Tolkien. En sak som jag uppskattar i serien är att det finns så många kvinnliga karaktärer som är naturliga ledare, och är centrala i berättelsen. Har några av de lagts till, eller finns de i originalberättelserna? Man har också lagt möda på att få ihop berättelsen, och en del ledtrådar eller slutsatser blir klara för mig först när jag läser om serien efteråt. Kommer det att komma fler säsonger måhända?

Betyg: 6,5/10

Filmer:

Tell it to the Bees
Såg med maken på DVD

Det här var också en DVD som vi köpte på Bokmässan (se ovan). I det här fallet var det historien vi fastnade för, ingen av oss har läst boken som den baseras på.

Tell it to the Bees är en sorglig men också vacker historia. Jag tycker mycket om berättartonen, och att det är en rätt långsamt berättelse. Det finns mycket kärlek i Tell it to the Bees – både kärlek till sitt barn och kärlek mellan de två kvinnorna. Det gör mig arg och upprörd över hur de behöver smyga med sin kärlek och hur samhället är snabbt på att döma den. Slutet var oväntat, men det gjorde det också bra.

Skådespelarna var inte kända för mig, och jag tyckte flera av dem var riktigt bra. Även om det är en fin berättelse och det är drama, så kände jag mig bitvis frustrerad över tempot. Det var som att någonting saknades för mig, något som skulle ha gjort att den berört ännu mer.

Betyg: 7,0/10

A Perfect Pairing
Såg med maken på Netflix

Ibland behövs romantik och lättsamhet. Så vi valde A Perfect Pairing från Netflix.

A Perfect Pairing är förutsägbar men ibland är det vad man vill ha. Det är en riktig romcom i en fin australiensisk miljö. Jag tycker det är en historia som är berättad med charm, och karaktärerna får ändå ta plats. Dynamiken mellan huvudpersonerna fungerar bra, det går att tro på att de är intresserade av varandra. Karaktären Max är betydligt mer intressant än den kvinnliga Lola, men samtidigt så har Lola rejält med charm. Det är samma manliga skådespelare som i Falling Inn Love som passade mig. Dessutom finns det annat än romantiken som är bra, exempelvis hur Lola gradvis blir en del av gänget som jobbar på ranchen.

En bokbloggare som skrivit om filmen är Bokföring enligt Monika

Betyg: 6,5/10

Där kräftorna sjunger
Såg med maken på bio.

Vi ville båda se filmatiseringen av Där kräftorna sjunger, och kors i taket så kom vi iväg på bio. För första gången sen 29 februari 2020! Det var rätt få i salongen den här gången, men tänk vilken upplevelse det är att se en film på bio!

Jag tycker man sammantaget har lyckats rätt väl med filmatiseringen av Där kräftorna sjunger, trots att det var en bok som väckte många känslor hos mig och som jag satte högt betyg på. Det är en vacker filmatisering, med många spektakulära scener. Ändå är naturen inte lika central som den är i boken, det blir (kanske självklart) inte så detaljerade beskrivningar, och inte ett lika nära förhållande till naturen. Det blir mer en beskrivning av förhållandet än att det skapar en djup känsla.

Filmatiseringen har större fokus på kärlekshistorien mellan Kya och Tate än vad jag minns att boken har. Redan från början så handlar det hela om vad som egentligen hände med Chase och Kyas roll, den delen får också större fokus. Det skapar ett driv i berättelsen, men samtidigt så tappar man en del av storheten med boken. Något som jag tyckte man lyckats med var de scener som handlade om Kyas uppväxt och hennes familj. Där hade jag gärna sett mer. Jag tycker inte heller Kyas utanförskap blir lika trovärdigt som i boken.

Jag blev absorberad av filmen, och glömde vardagen runtomkring. Vilket var något jag behövde. Sen om det var själva bioupplevelsen eller filmen, det är svårt att avgöra.

Betyg: 8,5/10

Världens lyckligaste kvinna
Såg med maken på Netflix.

Jag läste Jessica Knolls bok Världens lyckligaste kvinna 2018, och nu när jag såg att den blivit filmatiserad ville jag såklart se den.

Eftersom det är fyra år sedan jag läste boken kan jag inte säga exakt vad som behållits och vad som ändrats. Grundhistorien uppfattar jag som i stort sett densamma, med några få ändringar. Den största ändringen för mig är känslan av huvudkaraktären. När jag läste boken tyckte jag verkligen inte om Ani. Ju mer man fick reda på, desto mer märklig och osympatisk framstod hon. I filmen däremot så tycker jag hon visserligen framstår som smått osympatisk, men allt förklaras av hennes upplevelser och hennes mamma.

Världens lyckligaste kvinna (titeln Luckiest Girl Alive är mycket bättre!) är en välgjord och spännande historia. Jag tyckte också att skådespelarna var bra, i synnerhet Mila Kunis. Det fanns en del logiska oklarheter i berättelsen (som eventuellt beror på ändringar man gjort) vilket gjorde att det inte blev ett så spännande klimax som det kunde varit.

Betyg: 7,5/10

That´s Amor
Såg med maken på Netflix.

Jamen då kände vi för romantik och lättsamhet igen. That’s Amor dök upp i flödet på Netflix och den verkade som något vi kunde tänka oss.

That’s Amor är precis vad som jag hade väntat mig, en romcom med charm. Alltså precis vad jag behövde. Jag gillar humorn, och tycker i synnerhet Sofia är rätt slagfärdig. Attraktionen mellan Sofia och Matias fungerar bra. Men jag är ändå mer förtjust i familjerelationerna, både med Matias familj (i synnerhet kusinen) och Sofias mamma. Något mer som får mig att gilla That’s Amor är maten. Alltså en film där mat och matlagning får spela stor roll, det gillar jag. Jag är redo att äta allt som lagas!

Har sen läst att man kritiserar framställningen av det spanska, och ja viss schablon blir det, och förmodligen saker som inte är rätt framställda. Men charmen överväger, och grundtanken verkar vara att ge en positiv bild av det spanska. Om man nu ska tala om ologiska saker så tror jag på Matias förmåga att laga mat, men Sofias förmåga att göra en bra logotyp lämnar lite övrigt att önska. Där kunde man ha lagt lite mer möda.

Även här visade det sig att en bokbloggare som skrivit om filmen är Bokföring enligt Monika.

Betyg: 6,5/10

Summering:
Bästa TV-serie: Fem svarta höns
Bästa film: Där kräftorna sjunger.
Obehagligast: Fem svarta höns
Mysigast: That’s Amor
Mest överraskande: That’s Amor
Störst besvikelse: —

2 kommentarer

  1. Ja, här hade jag ju sett en del 🙂 Fem svarta höns har jag faktiskt tänkt att jag vill se om, även om jag tror att jag har sett den två gånger. Den satte djupa spår.

    Världens lyckligaste kvinna la jag på listan när den kom, men eftersom jag inte var så glad i boken så har den inte varit prioriterad. Det låter som att filmen är bättre.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.