Handling från förlagets hemsidaAlldeles för många tvingas idag leva med vikthets och fettfobi i en dietkultur som stjälper mer än hjälper. Överviktsforskaren Erik Hemmingsson och konstnären Stina Wollter delar här chockerande vittnesmål om viktmobbning, både från samhället i stort och från sjukvården. De skärskådar en värld som tycks vara besatt av hälsa, men som varken gör människor lättare, friskare eller gladare.
Vad menas egentligen med hälsa? Är BMI ett bra verktyg? Vad säger aktuell forskning?
Författarna visar vägen mot en hälsosammare värld genom att ifrågasätta gamla sanningar och lyfta fram nya. Genom att utgå från vad just din kropp behöver och mår bra av istället för vad du väger, kan du uppnå bättre hälsa. Men framför allt, det är dags att sluta fred med kroppen!

Boken: Kriget mot kroppen av Erik Hemmingsson och Stina Wollter hade recensionsdag 19 september 2022.

Varför jag läste den: Vi var och lyssnade på författarna under Bokmässan och jag kunde inte låta bli att köpa boken. Jag började läsa den redan på vägen hem.

Vad jag tyckte om denKriget mot kroppen är en viktig och intressant bok om konsekvenser av vårt samhälles inställning till vikt. Det är sällan jag läser böcker av den här karaktären, så jag blev förvånad över hur mycket Kriget mot kroppen berör mig. Boken är uppbyggd så att de två författarna skrivit vartannat kapitel. Erik Hemmingsson är överviktsforskare och läkare, och hans bitar handlar mycket om det medicinska perspektivet men framförallt hur man i vården behandlar tjocka personer. Stina Wollter är konstnär men också kroppsaktivist och har genom sina inlägg i sociala medier tagit upp många av problemen med hur vi dömer personer från kroppsvikt/utseende och har fått utstå mycket hat själv. Men förutom hennes egna upplevelser så innehåller hennes kapitel vittnesmål från andra personer. Det är en bra balans, men mot slutet av boken upplevde jag att det var en del upprepningar, och jag hade velat ha ännu mer om vårdperspektivet, och om undersökningar som gjorts.

Jag tycker det är en befriande och sund inställning som genomsyrar Kriget mot kroppen. Det handlar om att acceptera andra som de är, och inte lägga värderingar. En inställning som borde vara självklar, men som verkar vara alltmer ovanlig. Begrepp som viktmobbing och att bantning inte fungerar tas upp på ett enkelt och lättåtkomligt sätt. Själv så får jag mig en del tankeställare om hur jag själv agerar och reagerar. Att alltid vilja behandla alla lika kanske inte innebär att man gör det. Jag får också många funderingar kring min egen kropp och min inställning till den, och inser att jag borde ändra på en hel del av det jag säger. Trots att jag hela tiden tänkt på det här när barnen vuxit upp, och sagt ifrån mot andra som pratat vikt på ett märkligt sätt med barnen.

Det som absolut berör mig mest är alla exemplen på hur tjocka människor behandlas. Reagerar du som läser på att jag skriver ”tjocka”? Ja, det är ett av budskapen i boken. Precis som vi säger att någon har spetsig näsa, att någon är lång, en annan kort, så borde vi kunna använda begreppen smal och tjock utan att man omedelbart lägger en värdering i det. Allra värst tycker jag det är med alla exemplen från vården. Otaliga exempel på hur man inte fått rätt vård för att läkare och annan vårdpersonal omedelbart dragit slutsatsen att patientens problem beror på vikten, och varit fördömande. I flera fall har det lett till att man dröjt för länge med diagnoser, och ibland har patienten dött av att man missat diagnosen. Det gör mig oerhört upprörd!

Kriget mot kroppen är en viktig bok som fler borde läsa. Inte minst de som arbetar inom vården.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Bonnier Fakta
Sidor: 301
Betyg på Goodreads: 4,21 baserat på 24 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt
Utläst: 30 september 2022