Här är en summering av film och TV-serier som jag sett september 2022. Några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan (eller annan sida om filmen inte finns på IMDB) om man vill veta mer om handlingen.

Serier:

Tjejligan säsong 1
Såg med maken på Amazon Prime.

Maken förslog att vi skulle se Tjejligan (A League of Their Own) som han hade spanat in. Jag var också intresserad.

Tjejligan är en serie som bygger på filmen från 1992 med samma namn. Den handlar om starten av en basebolliga för kvinnor, och den utspelar sig 1943. Jag vet inte om jag sett filmen från 1992, i alla fall minns jag den inte.

Jag tycker att Tjejligan är en välgjord serie, och jag tycker mycket om karaktärerna i den. Det handlar mycket om kvinnlig vänskap och sammanhållning. Det är också flera kärleksrelationer i filmen, och flera av dem är mellan kvinnor.

Det finns många saker som är tidstypiska som jag blir upprörd över som rasism och diskriminering, och det tecknas på ett välgrundat och intressant sätt. Jag är egentligen inte det minsta intresserad av baseboll (även om jag var och tittade på matcher i USA och fick det förklarat för mig…) men det spelar ingen roll för att uppskatta serien. Det enda som jag undrar om man överdrivit är hur många av kvinnorna i laget som är homo- eller bisexuella. Det är som att man tycker att de måste vara det för att spela en sport som varit förbehållen männen.

Betyg: 8,0/10

Partner Track, säsong 1
Såg med maken på Netflix

Vi ville se något lättsamt och valet blev Partner Track.

Partner Track är ganska lättsmält, men det var en serie som vi bara såg ett avsnitt då och då av. Den lockade inte att bingea. Det handlar om ett gäng advokater på en stor advokatbyrå där konkurrensen är hård. Att jag inte fastnar för serien beror dels på miljön, som är ytlig och dels på huvudkaraktären Ingrid Yun. Jag tycker hon är väldigt egoistisk och karriärfixerad, och förstår inte alls vad som gör att Tyler och Rachel vill vara vänner med henne. De två karaktärerna gillar jag däremot, och de bitar som handlar om dem tycker jag är mer intressanta. Inte heller tycker jag det är någon vidare kemi mellan Ingrid och de två männen hon har ihop det med. Jag skulle hellre sett att hon fastnade för Z. De två sista avsnitten i serien så tog den sig lite.

Betyg: 4,5/10

Filmer:

För kärlekens skull
Såg med maken på Netflix

Vi var sugna på något spännande och dansk krim brukar ju funka bra. Den här baseras tydligen på en bok av Anna Ekberg (som är en pseudonym för två danska författare).

För kärlekens skull börjar bra och spännande, det är en dallrande intensitet som jag gillar. Det är många av skådespelarna som jag känner igen från andra danska serier, och det är på gott och ont. Dar Salim spelar i Borgen, och det är svårt att glömma det.

I något läge så slår det hela över, och blir bara märkligt och bisarrt. Det är som att det ska vara extra allt, och typ alla är knäppa, och polisen fattar ingenting. Mot slutet så tappar jag intresset pga det, det finns inget mysterium kvar, bara onda personer.

Betyg: 5,5/10

Serenity
Såg med maken på DVD

I augusti så såg vi serien Firefly, och efter det så köpte maken Serenity, som är en fortsättning på serien. Den är från 2003.

Jag gillade Firefly ju mer vi såg av den, och det berodde mycket på karaktärerna och sammanhållningen/vänskapen mellan dem. Utan Firefly hade jag inte alls begripit mig på Serenity. Genom att ha sett serien har jag en förförståelse för karaktärerna. Men ändå så lever inte filmen upp till serien tycker jag. Dynamiken mellan karaktärerna är inte alls lika stark, och det har smugit sig in en viss elakhet och cynism som jag inte gillar. Överhuvudtaget så är Serenity en betydligt mörkare historia än Firefly, och i och med det går en del av charmen förlorad. Jag gillar inte alls vad som sker med en del av karaktärerna!

Betyg: 6,0/10

Timeline
Såg med maken på DVD.

Maken hade lust att se om filmen Timeline från 2005 och köpte den när vi skulle beställa en del böcker. Jag minns inte om jag sett filmen, men jag har läst och gillat boken av Michael Crichton.

Timeline har många år på nacken men jag tycker den har stått sig förhållandevis bra (utom en del tekniska detaljer som ingår). Det är ganska god fart i berättelsen, men det är för många stridsscener för min smak. Man har lagt mer fokus på striderna på 1300-talet i Frankrike än som var fallet i boken. Jag hade gärna sett mer om det arkeologiska, och annat i nutid. Jag gillar hur historien sys ihop på slutet. Timeline är relativt god underhållning under en kväll.

Betyg: 6,5/10

The Lost City
Såg med maken på DVD.

Maken köpte The Lost City när vi var och handlade, och ganska snart därefter såg vi den.

En film med Sandra Bullock är en film som jag kan tänka mig att se, och The Lost City var inget undantag. Annars visste jag inte någonting om den.

The Lost City är en underhållande actionkomedi. Den har en humoristisk dialog som jag gillar, och karaktärerna besitter en hel del självironi. Sandra Bullock är fantastiskt bra på att vara klumpig och rörig, men charmig. Channing Tatum är en positiv överraskning, och Brad Pitt är riktigt bra i sin biroll. Sen har vi Daniel Radcliffe i en roll som … är minst sagt oväntad. Och jag vet inte riktigt vad jag tycker om det.

Historien är inte alls unik, utan ett hopkok på olika actionfilmer, i synnerhet The Raiders of the Lost Ark. Men det är också en del av poängen, och det gör att jag roas av alla likheter istället för att irritera mig på dem. The Lost City är en actionkomedi som fungerar.

En bokbloggare som skrivit om filmen är Bokföring enligt Monika.

Betyg: 7,5/10

Summering:
Bästa TV-serie: Tjejligan
Bästa film: The Lost City
Obehagligast: För kärlekens skull
Mysigast: Tjejligan
Mest överraskande: The Lost City
Störst besvikelse: För kärlekens skull