Så här en vecka i efterhand så tänkte jag summera våra intryck från Bokmässans andra dag (inlägg om den första dagen publicerade jag i onsdags), dvs fredagen 23 september.

Det här blev en betydligt mer hektisk dag på Bokmässan av flera skäl. Dels dök det upp flera seminarier som vi var intresserade av, dels började Crimetime och dels så var det flera författare som skulle prata i montrar som jag ville lyssna på.

Jag hade fått en återbudsbiljett till en Bokfluencerfrukost i regi av Selma Stories och Bookie. Det var riktigt roligt av flera skäl. Här fanns flera bokbloggare som jag inte träffat i verkliga livet tidigare, och nu fick ett ansikte på. Tack ni som kom fram och hälsade!

Det var sex författare som pratade om sina senaste böcker. Åsa Hellberg, Sandy Harry Ceesay, Callum Bloodworth, E P Uggla, Lisa Röstlund och Hanna Wendelbo . De var allihopa mycket inspirerande och trevliga. Jag lyckades begränsa mig till att köpa och få två böcker signerade, en av Åsa Hellberg (som stod på önskelistan) och en av Callum Bloodworth (impulsköp).

Direkt efter så gick jag runt på mässgolvet, innan det var helt fullt… En av montrarna jag besökte var den här. Ester Rignér-Lundgren skrev under pseudonymen Merri Vik serien om Lotta. Jag slukade de böckerna när jag var liten, och jag tror jag har hela serien.

Därefter var det invigning av Crimetime som stod på schemat. De författare som deltog var Camilla Grebe, Sara Strömberg och Pascal Engman. En fördel med Crimetime var att det var två scener tillgängliga även för de med ”bara” entrebiljett. Tyvärr innebar det också att de inte filmades.

Första seminariet var Fynd från det förflutna med Elly Griffiths, Anna Jansson och Johan Theorin. Det var ett bra samtal, även om jag hört alla tre när de besökt Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Direkt från det seminariet var det dags för Crimetime igen. Miljön sätter tonen med Sara Strömberg, Karin Wahlberg och Ulrika Rolfsdotter. Det var ett bra samtal som fick mig intresserad. De talade om miljöerna där deras serier utspelar sig, och vilken betydelse det har haft. Jag hade med mig en bok av Sara Strömberg som jag fick signerad, och så spontanköpte jag Ulrika Rolfsdotters första bok.

Efter lunch så gick jag på ytterligare ett evenemang inom Crimetime, ett som var markerat sedan innan. När andra regler gäller med Mattias Edvardsson (ännu en favoritförfattare!) och Camilla Grebe. Bra dynamik i samtalet, som handlade om hur långt man kan gå för sina familjer.

Lite senare på dagen gick jag på ett seminarium som hette Varma relationer som var ett samtal mellan Sheila O’Flanagan och Titti Schultz. Jag har inte läst något av Sheila O’Flanagan, men det är möjligt att jag läser något av henne om resan till Irland blir av.

Sen raskt till Crimetime igen. Nu var det en punkt som hette När vuxenvärlden sviker med Malin Persson Giolito och Tina N Martin. Malin Perssons Giolitos bok har stått högst på önskelistan ett tag och jag kunde inte låta bli att köpa och få signerat.

Sen var det en presentation på mässgolvet – Torbjörn Flygt pratade om den nya boken Slugger. Jag har läst och gillat både Underdog och Outsider så jag ska läsa den här också. Men jag köpte den inte nu, mest beroende på tjockleken.

Dagen avslutades med ett mycket trevligt mingel där Kerstin Bergman och Hans-Olov Öberg släppte sin bok Swedish Noir Cocktails. Jag är inte en person som dricker drinkar ofta, men jag kunde inte låta bli att köpa boken. De har verkligen använt sin kunskap om deckare och deckarförfattare för att skapa drinkar på ett fyndigt sätt. Flera av de författare som har fått en drink var också närvarande.

Fredagen var nog den stressigaste dagen, då jag också ville passa på att få signeringar i böcker och prata med en del författare (främst deckarförfattare), och det blev mycket spring. Det var också mer folk i rörelse.