Trots ett livslångt intresse för litteratur och en bokblogg som varit igång i mer än 11 år så har jag aldrig varit på Bokmässan. Men i år var året som vi bestämde (jag och min man) att vi skulle besöka Bokmässan. Det var en riktig upplevelse, och jag tror inte jag smält intrycken än. Jag kommer att publicera några inlägg så här i efterhand, med en del korta reflektioner och några bilder. En hel del av seminarierna finns tillgängliga på Bokmässan Play, vilket jag tycker är mycket positivt, eftersom det är många som inte kan besöka den IRL. Jag länkar till seminarierna jag skriver om, och hoppas det funkar!

Torsdagen 22 september var vår första dag på mässan. Som jag har förstått det så är det här första gången som allmänheten kunde vara med från början.

Vi började redan 8.30 med en Guldmingelfrukost där en överraskningsförfattare skulle prata. Det visade sig vara Lauren Groff som skrivit fyra romaner och två noveller, alla prisbelönta. Hon pratade om sitt författarskap.

Det första seminariet vi gick på hette Vad ska vi ha Norrland till? som handlar om nyindustrialiseringen och hållbar samhällsutveckling i Norrland. Det var relevant för mig i mitt ”vanliga” jobb och intressant att lyssna på. Det var mer politiskt betonat än jag hade väntat mig, och det var ganska skilda utgångspunkter. Som boende i Norrland så tyckte jag att PO Tidholm var den klart mest pålästa. Jag reflekterade också en del kring talartid här… Vilka som deltog framgår på hemsidan.

Nästa seminarium var Likvärdig utbildning i mångkulturella klassrum. Här var det forskare och lärare som samtalade om likvärdighet och skolans kompensatoriska uppdrag. Vilka som deltog framgår på hemsidan. Fokus låg på arbetssätt och språk. Intressant om just betydelsen av språk, och hur man redan där ger eleverna olika förutsättningar. Vi jobbar inte i skolan, men har undervisat i många år. Skolan och lika förutsättningar är också en av de viktigaste frågorna tycker jag, inte minst ur ett demokratiperspektiv.

Därefter gick vi på ett seminarium med titeln Mödrar och döttrar, där tre författare intervjuades om sina böcker och om hur de beskriver relationen mamma-dotter. Samtalet kom in på flera frågor om föräldraskap. Jag ville gå på seminariet eftersom en av mina favoritförfattare, Golnaz Hashemzadeh Bonde skulle delta, men jag blev också intresserad av de andra två författarna – Carolina Setterwall och Sara Godran.

Lite senare så gick jag på den första aktiviteten på mässgolvet. I Bonnierförlagets monter intervjuades Golnaz Hashemzadeh Bonde och efteråt var det signering av hennes bok Naturliga beteenden. Här inhandlade jag mässans första bok, vilket var helt planerat (mer om det i senare inlägg…). Aktiviteterna i montrarna filmades inte.

Därefter var det seminarium igen – Det handlar inte om läslust, det handlar om överlevnad. Jag hade valt seminariet främst utifrån att en annan favoritförfattare, Eija Hetekivi Olsson, skulle delta. Vilka fler som deltog framgår av hemsidan. Det visade sig vara ett seminarium som jag tog med mig en hel del från om skolan. En intressant diskussion om olika förutsättningar, klass och socioekonomisk status. En del statistik fastnade också hos mig.

Vi avslutade dagen med en seminarium med rubriken Sprakande berättelser om kärlek, familj och vänskap. Det var ett samtal mellan författaren Lucy Diamond och Titti Schultz. Det var trevligt, men jag gick inte därifrån med känslan att jag måste läsa något av henne.

Mellan dessa aktiviteter så utforskade vi såklart mässgolvet och besökte olika montrar. Och sa hej till personer som vi kände, exempelvis andra bloggare. Och åt, fikade och vilade fötterna. Fler reflektioner kommer i senare inlägg.

Mitt intryck från torsdagen var positivt, det var seminarier som var riktigt intressanta, och gav mig mer än jag hade förväntat. Det var också rimligt mycket folk, trots att det var många lärare där.