Handling från GoodreadsRomania, 1989. Communist regimes are crumbling across Europe. Seventeen-year-old Cristian Florescu dreams of becoming a writer, but Romanians aren’t free to dream; they are bound by rules and force.
Amidst the tyrannical dictatorship of Nicolae Ceaușescu in a country governed by isolation and fear, Cristian is blackmailed by the secret police to become an informer. He’s left with only two choices: betray everyone and everything he loves—or use his position to creatively undermine the most notoriously evil dictator in Eastern Europe.
Cristian risks everything to unmask the truth behind the regime, give voice to fellow Romanians, and expose to the world what is happening in his country. He eagerly joins the revolution to fight for change when the time arrives. But what is the cost of freedom?

Boken: I Must Betray You av Ruta Sepetys kom ut i februari 2022.

Varför jag läste denI Must Betray You ingår i Makeutmaningen. Jag valde den som september månads bok.

Vad jag tyckte om den: I Must Betray You är historisk fiktion som utspelar sig i Rumänien 1989, ett speciellt år i det landets historia. Boken är även klassad (i USA) som Young Adult. Det här är historisk fiktion av den sorten som jag gillar, den är lärorik, författaren har gjort sin research och samtidigt skapat karaktärer som är (förhållandevis) vanliga ungdomar som lever under speciella förhållanden. De vill överleva, men de vill också ha en rättvis värld. Man vill som läsare att det ska gå bra för dem.

Grundhistorien är bra, och jag tror I Must Betray You kan väcka läsarnas intresse att veta mer om Rumänien och de hemska förhållanden som rådde. Det som framförallt höjer mitt intryck av boken är epilogen i boken, både hur den har skrivits och i innehållet.

Jag har läst en bok tidigare av Ruta Sepetys, Fountains of Silence, som utspelar sig i Spanien 1957. Jag tyckte den var mycket bra och intressant. Mina förhoppningar på I Must Betray You var höga, både för att jag gillat det jag läst tidigare, och för att jag ville lära mig mer om Rumänien. Tyvärr levde inte boken upp riktigt till mina förhoppningar (därmed inte sagt att den inte är bra). Det tror jag beror på två saker. Det ena är språket, som även om det flyter bra, ibland är för enkelt för min smak. Det ger inget djup till berättelsen, och jag tycker författaren underskattar läsaren i att det är enkelt. Det andra är att för en gångs skull är det här en period och ett land som jag hade viss förkunskap om innan. 1989 var jag 22 år, engagerad i Röda Korset, och läste en del om Rumänien och paret Ceaușescu när det öppnades upp. Även om det var från en svensk synvinkel så känner jag igen en del i I Must Betray You så jag blir inte överraskad och lär mig inte lika mycket som när jag läste The Fountains of Silence. Det jag fortfarande har på näthinnan från nyhetsrapporteringen 1989 i Sverige är bilderna från barnhemmen… (de förekommer inte i boken).

Jag kan absolut tänka mig att läsa fler böcker av Ruta Sepetys.

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag: Penguin
Sidor: 392
Betyg på Goodreads: 4,44 baserat på 28 526 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat
Utläst: 17 september 2022