Skred av Sara Strömberg

Handling från förlagets hemsidaSommaren regnar bort i Åre. Grävskoporna fortsätter att gröpa ur berget för att ge plats åt exklusiva fritidshus. Till slut går ett jordskred, som inte bara river upp nya sår i samhället utan också drar fram mörka hemligheter.
Vera Bergström har fått tillbaka jobbet som lokal redaktör på Jämtlandsposten och försöker ställa politikerna till svars för skredet. Samtidigt, på en gata i Stockholm, hittas ett armband som visar sig tillhöra den försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker armbandet plötsligt upp i staden, när han försvann spårlöst mitt på fjället för över ett år sedan?
Vera börjar gräva i fallet, och i takt med att pusselbitarna faller på plats leds hon allt längre in i ett skrämmande förflutet som snart ska hinna i kapp alla inblandade
.

Boken: Skred av Sara Strömberg kom ut i augusti 2022.

Varför jag läste den: Jag gillade den första delen om Vera, Sly, och ville gärna läsa andra delen. Förlaget var vänligt nog att skicka ett exemplar.

Vad jag tyckte om den: Skred är en välskriven spänningsroman med bra tempo. Jag tycker så mycket om den här serien! Den första boken, Sly, var riktigt bra, men i Skred tar Sara Strömberg ännu ett steg. Jag upplever det som en bättre helhet, och att historien har ett annat tempo. Möjligen kan det bero på att det är tre olika berättarperspektiv (Vera, Stina och Claes), något som Sara Strömberg utnyttjar väl.

Det finns flera saker som gör att jag tycker att Skred är bra. Det första är språket, humorn och dialogen. Språket är äkta, och används för att få fram poänger. Humorn genomsyrar boken, och det är ofta jag ler åt formuleringar, i synnerhet när Vera ska sätta ord på saker. Dialogen är autentisk och verklighetstrogen.

Karaktärsbeskrivningarna är bra, i synnerhet Vera och hennes grannar i Ånn och hennes kollegor. Jag älskar verkligen Vera som karaktär. Stina tycker jag också tecknas väl. Claes, som ger det tredje perspektivet kommer inte in i historien på samma sätt, samtidigt som han ger en behövlig kontrast, exempelvis storstad/glesbygd. Skred är en glesbygdsskildring på riktigt! Värmen och humorn, och kärleken till miljöerna gör mycket, men faktiskt även cynismen. Alla gör saker för egen vinning på ett eller annat sätt. Sara Strömberg använder deckarformatet för att på ett skickligt sätt lyfta samhällsaktuella frågor, som berör hela Sverige. Skred är en bok fler i storstadsregioner borde läsa.

Det här är en av de bästa spänningsromanerna jag läst i år, och jag väntar spänt på nästa del. Nu har jag också hört Sara Strömberg på Bokmässan. Men mer som det i ett annat inlägg.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Modernista
Sidor: 362
Betyg på Goodreads: 4,00 baserat på 21 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 12 september 2022

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.