Svartfågel av Frida Skybäck

Handling från förlagets hemsidaEn kall vintermorgon jagas en ung kvinna ut på isen på Vombsjön där hon går igenom och drunknar. Hon är nyinflyttad i skånska Harlösa och ingen verkar veta vem hon är eller varför hon kommit dit.
Polisutredaren Fredrika Storm, som är uppvuxen i den lilla byn, tar sig an fallet tillsammans med sin nya kollega Henry Calment. Men utredningen blir komplicerad när det visar sig att flera av spåren leder till mörka hemligheter i Fredrikas egen familjehistoria.
Vad har den drunknade kvinnan för koppling till Tobias Falk som lämnade byn tjugo år tidigare, och hur hänger fallet samman med Fredrikas mamma som försvann spårlöst samma sommar?

Boken: Svartfågel av Frida Skybäck kom ut i augusti 2022.

Varför jag läste den: Jag har läst flera böcker av Frida Skybäck, och såg fram mot att läsa en ny bok av henne. Förlaget var vänligt nog att skicka ett exemplar.

Vad jag tyckte om den: Svartfågel är en välskriven och spännande spänningsroman. Frida Skybäck skriver drivet och välkomponerat, vilket gör att läsningen flyter obehindrat. Jag är fascinerad över Frida Skybäcks förmåga att lyckas vilken genre hon än försöker sig på, det är långt ifrån alla författare som klarar det. Svartfågel är hennes andra spänningsroman, och den skiljer sig en del från den första (De rotlösa), vilket visar att hon kan variera sig även inom en genre.

Karaktärsteckningen i Svartfågel är välutvecklad, och eftersom den är den första i en serie så får vi lära känna en uppsättning karaktärer som jag räknar med att man lär känna ännu djupare i kommande böcker. Det är polisen Fredrika Storm som återvänder till Skåne från Stockholm och hennes kollegor, i synnerhet hennes närmaste kollega Henry Calment. Det här är en grupp poliser med olika bakgrund, och jag ser fram mot att lära känna dem mer, i synnerhet Henry. Dynamiken mellan Fredrika och Henry är riktigt bra beskriven. Vi får också lära känna Fredrikas familj, och även de lär återkomma.

Jag gillar beskrivningarna av poliserna, och deras arbete. Eftersom jag läser många spänningsromaner så är jag trött på hur poliser tecknas som dysfunktionella och oprofessionella och ofta drogberoende. Det tycker jag Frida Skybäck undviker, även om Fredrika ibland tar en del ogenomtänkta beslut och nästintill bedriver undersökningen själv. Miljön i Svartfågel är dels den lilla orten Harlösa där Fredrika växt upp, och dels Lund där hon bor och verkar. Miljöbeskrivningarna är bra, i synnerhet de som handlar om landsbygden. Jag tycker att spänningsmomentet är väl uppbyggt, men det har vissa drag som jag inte är så förtjust i (eller snarare är trött på). Ändå dras jag helt med i tempot, det är bra gjort.

Jag ser fram mot nästa bok i den här serien, för den vill jag gärna läsa. Vid det här laget så vill jag läsa allt Frida Skybäck skriver.

Bloggat om boken har exempelvis Tofflan, Deckarlogg och Bokprataren

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Sidor: 421
Betyg på Goodreads: 3,71 baserat på 38 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 4 september 2022

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.