Handling från förlagets hemsida:  Levande och döda börjar med ett stort antal mänskliga kroppar uppradade längs väggen i en gympasal. Det stinker i värmen, uppsvällda tår sticker ut under lakanen »som tjocka stumpar ingefära«. Det är 1980, platsen är Kwangju i Sydkorea. Hundratals studenter som protesterat mot regimen har just mördats av militären i en massaker. I massan av dödade unga människor vandrar en pojke, Dong-ho, omkring. Han letar efter sin vän. När han hittar honom, kommer han då att vara levande eller död? Och vad händer med själen hos den kropp som slutar leva?

I en serie länkade episoder som rör sig från 1980 fram till vår tid, gör berättaren nedslag i ett samhälle präglat av censur och skräckfylld tystnad. Samtidigt finns hela tiden en mäktig drivkraft att minnas, berätta och ge mänskligheten tillbaka till dem som berövats den.

BokenLevande och döda av Han Kang kom ut på svenska i oktober 2016.

Varför jag läste den: Sonen, som fick Levande och döda av sin syster i present, hade precis läst den och rekommenderade den. Jag lånade den av honom.

Vad jag tyckte om den: Levande och döda är en välskriven bok som berör. Jag tycker om Han Kangs sätt att berätta historien, både genom strukturen på berättelsen och genom tilltalet till läsaren. Den är uppbyggd genom att man får ett antal olika personers berättelser, satta i olika tidsepoker, där alla cirklar kring en massaker och hur den och efterdyningarna har påverkat personerna. Jag gillar hur berättelserna går i varandra. Det finns en personlig touch, och jag undrar om det verkligen som man tror på slutet?

Levande och döda är jobbig, men mycket viktig läsning. Berättelsen utgår från en massaker i samband med ett uppror i Sydkorea 1980. Efter en del googlande så får jag intrycket av att det här är en viktig historisk händelse i landets historia. Själv var jag helt ovetande om den innan, trots att den ägde rum när jag var i tonåren. Jag tycker om när man genom en skönlitterär bok får vidga sig och lära sig om ett annat land och historiska händelser. Levande och döda gör mig också upprörd och arg över människors sätt att bete sig mot varandra.

När Han Kangs bok Vegetarianen kom för några år sedan så läste jag om den på flera bloggar. Jag fick känslan av att den var otillgänglig och svårläst, så jag var lite skeptisk till den. Levande och döda är strukturellt lättläst (men om ett tungt tema) och den är mer konkret än jag trodde den skulle vara. Samtidigt finns det en drömlik ton. Om Vegetarianen är likadan skulle jag kunna tänka mig att läsa den.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Natur & Kultur
Sidor: 246
Betyg på Goodreads: 4,22 baserat på 23 317 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat
Utläst: 25 juli 2022