Handling från förlagets hemsida: På en tillställning i Köpenhamn, dit Camilla Martin-Wijk just anlänt för att göra ett gästspel på Kungliga teatern, sticker en viss Preben Felding till henne en lapp med en adress på. Trots att hon inte borde – hon är ju gift – tar hon en taxi dit. Men när hon kryper ner i dubbelsängen är det inte Preben som ligger där. Det är en död kvinna.

Boken: Dubbelsäng i Danmark av Maria Lang kom ut 1975.

Varför jag läste den: Jag läste den första boken i den här serien 2012. Sen dess har jag samlat på serien och försöker läsa minst två varje sommar och två varje jullov. Dubbelsäng i Danmark är den tjugosjunde boken i serien och den första jag läste sommaren 2022.

Vad jag tyckte om den: Maria Lang är alltid Maria Lang och vid det här laget så har jag givetvis vant mig vid hennes sätt att bygga historier och hennes språk (som ändras något under de årtionden hon skriver). Hon har några olika typer av historier hon berättar, med olika komponenter. Dubbelsäng i Danmark tillhör gruppen av böcker som alltid inte utspelar sig i Skoga, och som har en hel del kultur (här är det mest opera och en del litteraturreferenser på danska) och miljöbeskrivningar (Köpenhamn med utkanter). Den innehåller också Camilla Martin som en aktör i vad som händer. Inte min favorittyp av bok i den här serien.

Dubbelsäng i Danmark är välskriven och en helt OK deckare, men inte en av Maria Langs bästa. Det hade varit roligt att läsa den på plats i Danmark. Det är intressant med dynamiken mellan Christer och Camilla, och hur Maria Lang väljer att låta deras förhållande utvecklas. Mysteriet är OK men inte mer.

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag: Norstedts
Sidor: 255
Betyg på Goodreads: 3,07 baserat på 96 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 22 juli 2022