Här är en summering av film och TV-serier som jag sett juli 2022. Några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan (eller annan sida om filmen inte finns på IMDB) om man vill veta mer om handlingen.

Serier:

Modern Love, säsong 1
Såg med maken på Amazon Prime.

Jag hade spanat in den här när vi skaffade Amazon Prime och noterat den som intressant. Det är en serie med relativt korta avsnitt som handlar om olika former av kärlek. Varje avsnitt är fristående. Det var överlag fina betraktelser, och charmigt att se så olika personer. Man ska inte förvänta sig särskilt mycket action, vissa avsnitt var rätt långsamt berättade. En fin serie, och jag skulle kunna tänka mig att se ytterligare en säsong.

Betyg: 7,0/10

Russian Doll, säsong 2
Såg själv på Netflix

Jag såg säsong 1 av Russian Doll när den kom och mot alla odds så gillade jag den skruvade tonen och den bisarra storyn. I synnerhet gillade jag skådespelaren Natasha Lyonne som spelar Nadia. Alltså ville jag självklart se även en ny säsong.

Tyvärr så tycker jag inte att den andra säsongen fungerar alls lika bra som den första. Den är ännu mörkare, och ännu mer bisarr. Det är tidsresor, man hamnar i andras kroppar, och allting går snett. Bitvis är det så att jag inte heller riktigt begriper vad som händer, och har svårt att hålla fokus. Behållningen är fortfarande Natasha Lyonne, jag gillar verkligen henne. Utan henne skulle jag inte fortsatt titta tror jag.

Betyg: 3,5/10

The Summer I Turned Pretty, säsong 1
Såg med maken på Amazon Prime

The Summer I Turned Pretty baseras på en bok av Jenny Han, och maken föreslog att vi skulle se den (ingen av oss har läst den, men väl annat av Jenny Han).

The Summer I Turned Pretty är en charmig berättelse om ungdomlig kärlek. Jag gillade stämningen i den, det fanns en värme mellan personerna i familjerna som den handlar om. Det känns som den är riktad mot en väldigt ungdomlig publik, jag tror jag hade älskat den som tonåring.

Jag var inte så förtjust i hur huvudpersonen framställdes, och hur otroligt populär hon ”plötsligt” blev (sen kanske det inte var så enkelt som det verkade). Titeln stör mig också… Men kemin mellan personerna tyckte jag var bra tecknad. Styrkan är dock familjerelationerna, inte minst hur mammorna tecknas. När vi såg sista avsnittet berördes jag så mycket att jag fick tårar i ögonen.

Betyg: 7,0/10

I min dotters namn, säsong 1
Såg med maken på SVT Play.

Efter feelgood kände vi för en spänningsserie. En irländsk serie som fanns på SVT Play verkade lovande.

I min dotters namn (Redemption heter den i original) är en välgjord serie med bra skådespelarinsatser. Den utspelar sig i Dublin (vilket var ett plus) och den visar baksidan med droghandel och brottslighet. Jag gillade hur personerna tecknades och hur huvudpersonen Colette tar sig an sina tonåriga barnbarn som hon aldrig träffat. Historien har också bra driv.

Det finns en del som kändes orealistiskt, som hur snabbt Colette kunde få jobb i Dublin och att hon hela tiden kliver över gränsen för vad som är OK. Jag förstod heller aldrig varför dottern bara gav sig av hemifrån och hur hon kunde skapa sig ett nytt liv och gå så under radarn.

Betyg: 7,0/10

This is Us, säsong 1 och 2
Såg själv på Amazon Prime

Jag hade spanat in This is Us som en serie jag ville se, och hade sett några avsnitt i början av juli. Så fick jag covid och var däckad en längre tid. Under några dagar orkade jag inte mer än att glo på TV och under en vecka så var det TV och läsning som gällde som det enda jag orkade. Så jag plöjde två säsonger This is Us. Varje säsong har 18 avsnitt som är ca 45 minuter långa…. Den andra säsongen såg jag på två dagar!

Att se en serie så intensivt är rätt speciellt, och man kommer på något sätt karaktärerna väldigt nära. Karaktärerna är det som jag framförallt gillar med This is Us. De är verklighetstrogna med starka och svaga sidor, de har sin historia, de har sina erfarenheter och de är mänskliga. Bäst gillar jag Kate, henne känner jag med alldeles speciellt. Det kändes som att de var vänner jag kände i verkliga livet.

This is Us är mycket skickligt uppbyggd. Det finns en nutidslinje som går kronologiskt och som börjar när ”The Big Three” fyller 30 år. Den växlas med tillbakablickar, i synnerhet relaterade till föräldrarna Jack och Rebecka. De är inte kronologiska, men är utformade så att de ger en extra dimension till nutidsspåret i just det avsnittet, samtidigt som man för varje avsnitt får större förståelse för karaktärerna. Svårt att beskriva men mycket snyggt gjort! Jag gillar nutidsspåret bäst, men samtidigt finns det tidsmarkörer från årtiondena innan som jag gillar.

Efter den intensiva tiden med att plöja de två första säsongerna så tar jag nu en paus. Jag ska fortsätta se den, men den är beroendeframkallande så det påverkar läsandet. Sex säsonger finns det.

Betyg: 8,5/10

Filmer:

Hustle
Såg med maken på Netflix

Maken frågade om jag ville se Hustle, och det ville jag.

Hustle är en charmig och underhållande film. Den har en grundton som är fin, och jag gillar karaktären Stanley Sugerman som Adam Sandler spelar. Han har ett stort hjärta och bryr sig om andra. Ibland på bekostnad av sig själv.

Adam Sandler tillhör inte mina favoritskådespelare, men här måste jag säga att han gör ett riktigt bra jobb. Jag gillar också Queen Latifah som spelar Stanleys fru. I övrigt förekommer en hel del basketspelare, flera kända professionella som spelar i nationella lag och/eller i NBA. Exempelvis spelas Bo Cruz av Juan Alberto ”Juancho” Hernangómez Geuer  som är en spansk basketspelare som spelat i NBA. Maken kände igen flera andra som han pekade ut, både under filmens gång och i eftertexterna (när det kommer korta filmklipp också).

Historien cirklar kring basket, även om jag tror att man inte behöver kunna så mycket om just den sporten för att uppskatta filmen. Men vissa bitar tyckte t.o.m. jag var lite utdragna, och då gillar jag att titta på basket.

Bloggat om filmen har Bokföring enligt Monika

Betyg: 7,0/10

Marry Me
Såg med maken på DVD.

Ibland behöver man charmiga filmer. Maken hade köpt Marry Me på DVD och vi såg den vanlig sommarkväll i juli.

Marry Me är en fullständigt orealistisk historia men den har så mycket charm att jag inte kan låta bli att le mycket och ofta. Ibland behöver man se en film om kärlek, kärlek mot alla odds, kärlek som bygger på respekt i en värld där det inte finns mycket av den varan. Jag blev på gott humör av att se den.

Jennifer Lopez tycker jag är riktigt bra som skådespelare. Bitarna där hon sjunger är mycket starka, och musiken är något som bidrar till att jag tycker om filmen. Owen Wilson tillhör inte mina favoriter, och även om det är i sig en bra casting för rollen (där man får fram kontraster) så har jag svårt för honom. Det blir inte så lätt att tro på kemin mellan dem, mest beroende på honom. Men jag låter mig ändå till slut övertygas.

Betyg: 7,0/10

Love & Gelato
Såg med maken på Netflix.

Vi hade lust att se en lättsam film och valde Love and Gelato. Den baseras på en bok som ingen av oss har läst.

Love & Gelato utspelar sig i Rom, och atmosfären är en av behållningarna med filmen. Jag gillar delarna som handlar om Lorenzo, hans familj och kärleken till mat och matlagning. Lorenzo visar omtanke och respekt för alla han stöter på, och är den karaktär jag tycker bäst om. Tyvärr så är ingen av de andra speciellt intressanta. Linas vän Addie tycker jag bara beter sig illa mot Lina.

I den här typen av film borde man undra vem Lina kommer att välja av killarna men det är egentligen aldrig någon spänning. Det gör hela berättelsen rätt ointressant. Däremot gillar jag hur historien med Linas pappa och hennes relation till mammans vänner utvecklar sig. Love & Gelato är ännu en av de där filmerna där en panelhöna blir sagolikt vacker i någon form av makeover. Själv undrar jag mest hur hon kan se något utan glasögon?

När jag skulle skriva om filmer vi sett i sommar så glömde jag först bort att vi sett den här. Det kanske säger något om vad jag tyckte. Men en stunds tidsfördriv i vacker miljö var det. Och matscenerna var bra.

Betyg: 5,0/10

Dessutom såg vi om The Commitments – den höll för att se om och den var bra även den här gången!

Summering:
Bästa TV-serie: This is Us
Bästa film: Hustle
Obehagligast: Russian Doll
Mysigast: Marry Me
Mest överraskande: This is Us
Störst besvikelse: Russian Doll, säsong 2