Handling från förlagets hemsida: Vårvinter går mot försommar. Sam Berger, Molly Blom och inte minst deras poliskontakt Deer, som måste lära sig gå igen efter attacken som förändrade hennes liv, tycker sig märka ett oklart samband mellan de kroppar som en efter en hittas i den upptinande skärgården. Någon kommer att mörda igen. Kan Sam, Molly och Deer ingripa? Eller är sanningen bortom vad de kan föreställa sig?

BokenIslossning av Arne Dahl kom ut i september 2021.

Varför jag läste den: Jag ville läsa en spänningsroman, och den här stod oläst i hyllan sen min födelsedag i januari.

Vad jag tyckte om denIslossning är en mycket välskriven spänningsroman. Arne Dahl har en hög nivå på språket och läsningen blir på så sätt en njutning. Det finns en skrivglädje som lyser igenom, och som överförs på läsaren. Jag är imponerad av den research som ligger till grund för händelserna i Islossning, det innehåller ingående kunskap om såväl ekonomisk brottslighet som bioteknologisk forskning för att kunna få ihop berättelsen.

Uppbyggnaden av berättelsen är snygg, men intrigen är oerhört komplex, och det kräver mycket av läsaren. Det gäller att man har fullt fokus och kan leta sig rätt i alla vindlingar, för då blir det även ur den aspekten en njutning att läsa Islossning. Personligen hade jag inte riktigt det fokus som krävdes för att uppskatta alla delarna, och det finns antagligen finesser som jag missade. Det är få författare som kan få ihop en sådan här intrig men Arne Dahl kan det.

Historien har mycket bra driv, och jag vill bara läsa vidare. Det är spännande, men som sagt var ganska komplicerat. Det är också bitvis mycket grymma och obehagliga beskrivningar, och vissa bitar var rent utav svåra att läsa pga det. Det här ska vara sista delen i serien om Blom och Berger, men jag undrar om det finns en öppning? Just slutet av boken framkallar ett leende hos mig, och jag undrar verkligen hur nästa bok av Arne Dahl kommer att se ut. Jag kommer i alla fall att hålla utkik efter den.

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Sidor: 408
Betyg på Goodreads: 3,81 baserat på 256 betyg
Hur jag fick tag på den: Födelsedagspresent i januari
Utläst: 7 juli 2022