Den här hittade jag tidigare hos Monika och sparade. Igår såg jag att hon gjort den igen så då blev jag inspirerad att göra den jag också!

1. Bästa boken du har läst så långt under 2022?
Det står mellan två böcker – Överlevaren av Bethany Clift och The Island of Missing Trees av Elif Shafak. Jag tror det blir Shafak, men det är jämnt.

2. Bästa uppföljaren du har läst så långt under 2022?
Jag tolkar det som andra boken av en författare med en bra debut som följer upp med en bra tvåa. Det är Elden ska falna av Linda Ståhl. 

3. En nyutgiven bok som du ännu inte läst men som du gärna vill läsa?
Väldigt många på den listan. Men om jag ska välja en som är utgiven 2022 så är det I dina händer av Malin Persson Giolito.

4. Det mest efterlängtade boksläppet för andra halvan av 2022?
Det är också en lång lista på sådana böcker. Men det får bli Ormens år av Ulrika Ewerman. Hennes debut Monica Magnus 1966 blev årets bästa bok 2020 för mig.

5. Största besvikelsen under 2022?
Om jag går på betygen som jag satt så får det bli The Underground Railroad av Colson Whitehead. Jag trodde det skulle vara en bok för mig. Men nej, det var det inte.

6. Största överraskningen?
Det roligaste är nog när jag inte har några förväntningar, och hittar en riktigt bra bok. Så jag väljer Under hökens vingar av Hans Carstensen.

7. Ny favoritförfattare (antingen debut eller ny för dig)?
Jag korar sällan författare efter en bok, men väldigt lovande var den första boken av Mason Deaver som jag läste i år. I Wish You All the Best.

8. Nyaste förälskelsen i en karaktär?
Jag brukar inte bli förälskad i karaktärer men en som charmade mig var Charlie i The Charm Offensive av Alison Cochrun.

9. Nyaste favoritkaraktären?
Jag skulle tro att jag inte får träffa henne igen, men den namnlösa kvinnan i Överlevaren av Bethany Clift var en favorit. Trots eller tack vare att hon egentligen kanske inte var så sympatisk.

10. En bok som fick dig att gråta?
Jag gråter faktiskt inte när jag läser böcker. Men tårarna fanns i ögonvrån när jag läste I Wish You All the Best av Mason Deaver.

11. En bok som gjorde dig glad?
Det däremot är lättare, för jag har läst flera sådana böcker. The Princess and the Fangirl av Ashely Poston gav den där fina mysiga glada känslan.

12. Den vackraste boken du köpt/fått i år?
Vackraste? Hm, hur ska man tolka det? Omslaget? Jag gillar blått så det får bli The Island of Missing Trees av Elif Shafak även här.

13. Vilken bok känner du att du måste ha läst innan året är slut?
För att ta någon annan än de jag redan nämnt innan?  Dagboken jag faktiskt skrev av Jessica Devert som jag vill läsa på plats i Göteborg.