Här är en summering av film och TV-serier som jag sett juni 2022. Några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan (eller annan sida om filmen inte finns på IMDB) om man vill veta mer om handlingen.

Serier:

Shetland, säsong 6
Såg med maken på SVT Play.

Jag fick tips om att det fanns en ny säsong av Shetland tillgänglig, och den ville vi båda se. När vi började se den kändes det som något fattades, och efter en koll så såg jag att vi inte sätt säsong 5, den hade vi missat. Men vi struntade i det och såg vidare.

Jag gillar framföralltmiljön och stämningen i den här serien, men även flera av karaktärerna. De är integrerade i samhället de lever i, som inte är så stort. Men i den här säsongen slås jag av hur gamla de blivit, inte minst Jimmy Perez, som dessutom blivit lite bitter (av sorg?) och fattar en del dumma beslut. Även om han fortfarande är en bra detektiv. Tråden om hans pappa är sorglig, och jag tycker Jimmy sticker huvudet i sanden på ett sätt som inte känns som han.

Mysteriet är OK, men inte mer. Den ena tråden bygger på händelser i säsong 4 och jag måste säga att jag bara vagt kommer ihåg dem. Jag gillar att det hela bygger på gediget polisarbete.

Betyg: 7,0/10

Hotel Portofino, säsong 1
Såg med maken på SVT Play

Jag trodde att den här serien byggde på boken, men maken hade hittat information om att boken är skriven efter serien. Oavsett så är historien identisk mellan bok och filmatisering. Eftersom jag läste ut boken någon dag innan vi började se serien, så kom jag ihåg och kände igen saker, in till en del av dialogerna.

Hotel Portofino gör sig bättre som TV-serie än bok i mina ögon. En historia som ”puttrar på” förhöjs av om det är snyggt filmat, och om miljöerna är så fantastiska som i den här serien. Jag vill omedelbart besöka Portofino! Eller så är det Kroatien, en del av det är tydligen filmat där.

Karaktärerna gör sig bra i filmatiseringen, men jag slås över hur bildsköna allihopa är. Inte en enda överviktig person. Och den äldre generationen ser yngre ut än jag tänkte mig. Det är inte speciellt starka karaktärer, och jag känner inte igen en enda skådespelare. Hela berättelsen och karaktärerna är på något sätt behagliga. Det skulle inte förvåna mig om det kommer en till säsong.

Betyg: 6,5/10

Filmer:

Döden på Nilen
Såg med maken, dottern och sonen på DVD

Agatha Christie är en författare som vi alla i familjen läst något av, bl.a. Döden på Nilen. Vi har också tidigare sätt den gamla filmatiseringen, liksom den nya av Mordet på Orientexpressen.

Mitt bestående intryck av den här filmen kan sammanfattas med – av vilken anledning kände man att man behövde göra en remake? Personligen tycker jag ingenting har blivit bättre. I vissa fall har man gått tillbaka till boken mer, i andra fall har man avvikit mer än i den gamla filmatiseringen.

Jag har väldigt svårt för hur Poirot porträtteras. Han är bara så fel. Det tyckte jag i filmatiseringen av Mordet på Orientexpressen också. Det är inte alls Christies karaktär, och ändringarna man gjort känns bara som att de tillkommit för att tillfredställa ny, modernare publik. Ändringarna i de andra karaktärerna kanske inte är dåliga, men det är också svårt att se vad det tillför annat än att det ”ska” vara så i filmatiseringar nu.

Döden på Nilen är i alla fall snyggt filmad, och en stunds underhållning.

Betyg: 5,5/10

Uncharted
Såg med maken och sonen på DVD.

Det var dags för en actionfilm och maken föreslog den här.

Jag vet inte om jag sett för många filmer i den här genren, men det är svårt att se vad Uncharted har som är originellt. En ung man och en äldre man letar efter en skatt. De litar inte på varandra, och frågan är vem som lurar vem. In kommer också en kvinna. Finns det kärleksintresse? Går hon att lita på?

Uncharted är inte dålig, men så här några veckor senare har jag svårt att komma ihåg detaljerna i den. Det finns ett visst mått av humor och charm, och så följer den en pålitlig uppbyggnad av en actionfilm, som fungerar. Jag gillar både Mark Wahlberg och Tom Holland i huvudrollerna. Det är möjligt att jag gillat den här bättre om jag haft någon som helst relation till TV-spelet. Då hade jag förmodligen kunnat se saker de gjort en bra twist av (som en viss cameo).

Betyg: 5,0/10

Mycket mer än så
Såg med maken och dottern på Netflix.

Mycket mer än så bygger på en bok vid samma namn av Sarah Dessen, som vi alla tre läst. Så valet av film var givet.

För egen del så läste jag boken 2013 (recension här) och även om den gjorde intryck, och jag fortfarande tänker på den då och då så är detaljerna förlorade för mig. Någon jämförelse mellan film och bok gör jag inte. Det däremot gjorde både maken (som precis hade läst den) och dottern (som har läst den flera gånger och har bra minne).

Mycket mer än så är en charmig film med hjärta. Jag sitter med ett leende vid vissa scener och berörs vid andra. Skådespelarna är bra, och jag gillar vad man gjort av de olika karaktärerna. Jag tyckte mycket om Auden som karaktär i boken, och det gör jag i filmen också, även om hon är något annorlunda. Vänskapen och romansen mellan henne och Eli tecknas fint och verklighetstroget, men minst lika viktigt är den vänskap som Auden utvecklar med tre andra tjejer. Även Audens familj tecknas bra, och jag gillar hur hon kommer att se sin styvmamma och pappa (och delvis även mamma) med andra ögon. Hon mognar under den sommar som det hela utspelar sig.

Betyg: 8,0/10

Summering:
Bästa TV-serie: Shetland, säsong 6
Bästa film: Mycket mer än så
Obehagligast: Ingen som var direkt obehaglig
Mysigast: Mycket mer än så
Mest överraskande: Mycket mer än så
Störst besvikelse: Döden på Nilen