Hett i hyllan #302

Dags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Vi är inne på böcker från maj 2020 och från den månaden har jag några olästa. Den tredje som dyker upp i Hett i hyllan är en överraskning från Polaris: Systrarna på heden av Bella Ellis. På förlagets hemsida står det så här: Kvinnan bakom den Brontë-inspirerade pseudonymen Bella Ellis är den välrenommerade författaren Rowan Coleman. Första gången hon besökte den berömda prästgården i norra England som var Brontësystrarnas hem var hon tio år gammal, och i samma stund som hon klev över tröskeln tog en livslång kärlek till Charlotte, Emily och Anne, till deras liv, deras böcker och arvet de lämnat efter sig, sin början. Jag känner faktiskt inte till Rowan Coleman heller.

Av någon anledning har jag svårt för böcker där man använder verkliga personer och sätter in dem i ett mysterium eller liknande. Det är antagligen bara fördomar, och det kanske funkar alldeles utmärkt. Jag vet inte att jag sett någon recension av den här boken. Någon som läst?

Yorkshire, 1845. Mörka rykten sprids över heden. En ung kvinna har försvunnit från sitt hem, och lämnat två små barn och en ansenlig mängd blod efter sig. Nyheten når snart prästgården, där husets döttrar Charlotte, Emily och Anne precis har återförenats för första gången på flera år. De blir både skakade och fascinerade av det mystiska försvinnandet, och när ingen engagerar sig i kvinnans öde bestämmer de sig för att tillsammans ta reda på sanningen. Och som Charlotte uttrycker det, att upptäcka är att läsa mellan raderna det är att se det som inte finns där. Allteftersom undersökningen fortskrider finner de sig stångas mot ett samhälle som är övertygat om att kvinnans plats är i hemmet, och när de närmar sig gåtans lösning inser systrarna på heden att de själva är i fara

4 kommentarer

  1. Jag har nog heller aldrig riktigt förstått varför man ska blanda in verkliga personer i en upphittad historia. En bra historia ska kunna stå för sig själv och inte hängas upp på någon annan.

    Gillad av 1 person

  2. tiden är intressant. och det beror på hur de verkliga personerna används. om biografiska fakta stämmer i stort sett tycker jag att det kan vara ganska kul med den här sortens böcker

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.