Handling från Goodreads: Alice Salmon
young, smart, ambitious –
with her whole life ahead of her.
Until the night she mysteriously drowns.
Nobody knows how or why.
But Alice left a few clues:
her diary, texts, emails, and presence on social media
Alice is gone but fragments of the life she led remain – and in them might lie the answer to what really happened to her – if only someone can piece it all together before it vanishes for ever . . . 

Boken: What She Left av T R Richmond kom ut i mars 2015. På svenska är den utgiven som Vem var Alice?

Varför jag läste den: Jag ville läsa en hyllvärmare, och What She Left har stått i min hylla sen 2016. När jag skaffade den stod den högst upp på önskelistan.

Vad jag tyckte om denWhat She Left var en bok jag såg fram mot att läsa. Jag tror jag först läste om den när den kom ut 2015, och det lät verkligen som en bok för mig. Sen har den ändå blivit stående i bokhyllan sen 2016 då jag skaffade den. What She Left har många komponenter som är i min stil, men tyvärr så var helhetsintrycket inte särskilt positivt.

Berättelsen tar sin utgångspunkt i att en lärare, Jeremy Cooke, en professor på det universitet där Alice gick ska beskriva vad som hänt med Alice. Historien är uppbyggd i form av brev från Cooke till en annan person (Larry), växlad med dagboksanteckningar, Twitterinlägg, SMS, mejl, blogginlägg, privata anteckningar osv. Det finns en nutidshistoria som blandas med en mängd tillbakablickar från olika källor. Även om det är en väldigt rörig samling bitar, så är det ett upplägg som jag gillar. Att man får olika POVs är också en fördel, och det är när växlingen sker mellan dessa som jag tycker historien tar fart och blir spännande. Som läsare väcker också upplägget tankar om våra digitala spår och hur man genom dem kan få en bild av en person. Men kanske inte alltid en rättvis bild.

Annars så är det just ett tillräckligt tempo och spänning som jag saknar. Bitvis blir jag rent utav uttråkad, och skummar igenom delar. Mitt största problem är breven från Cooke. Han är en karaktär som är väldigt egofixerad och högst osympatisk. Hans brev är långrandiga och jag klarar inte av honom som berättarröst. Hade de delarna varit en mindre del av historien så hade jag antagligen gillat boken bättre. Ett annat (mindre) problem är att alla karaktärerna är så osympatiska och så fyllda av sig själv. Det står i vägen för själva mysteriet, som i ett annat tempo hade kunnat bli riktigt spännande. Nu försvann det i annat, och jag blev inte ens tillräckligt intresserad av vad som hänt Alice.

Bloggat om boken har bl.a. Bokföring enligt Monika och Fru E:s böcker

Betyg: 3-

Mer info:
Förlag: Penguin
Sidor: 373
Betyg på Goodreads: 2,97 baserat på 2 705 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 25 juni 2022