Överlevaren av Bethany Clift

Handling från förlagets hemsida: Det är december 2023 och världen som vi känner den är över. Hela mänskligheten har utplånats av ett virus: 6DM, Six Days Maximum – den längsta tid en människa har på sig innan kroppen har hunnit förstöra sig själv.
Men en kvinna i London har på något sätt ändå överlevt. En kvinna som tillbringat hela sitt liv med att kompromissa med vad hon velat, som dolt vad hon känt och desperat försökt passa in. En kvinna som är fullkomligt oförberedd på att konfrontera en framtid på egen hand.
Med en golden retriever som enda sällskap tvingas hon nu ta sig fram genom brinnande städer, navigera bland lik och råttor, på en slutgiltig resa för att bekräfta att hon verkligen är den enda överlevaren.
Samtidigt brottas hon med sig själv och sina minnen. För vem är hon nu? När hon inte längre har någon annan att leva för? När hon bokstavligen är ensam kvar.

BokenÖverlevaren av Bethany Clift kom ut på svenska i september 2021.

Varför jag läste den: Jag ville läsa något spännande och Överlevaren stod i min läshylla. Jag hade läst positiva omdömen om den innan.

Vad jag tyckte om den: Även om jag hade läst positivt om Överlevaren innan jag började läsa den så var jag lätt skeptisk. Dystopier är inte min favoritgenre, och var det inte för tidigt att läsa om effekterna av en pandemi? Det visade sig att mina farhågor var obefogade. Överlevaren är en välskriven bladvändare med en historia som berör. Det är Bethany Clifts debutroman, vilket gör mig ännu mer imponerad över hur både språk och struktur håller hög klass. Överlevaren är en realistisk berättelse, och stundvis väldigt obehaglig.

Berättelsen följer huvudpersonen kronologiskt från det att pandemin drabbar London där hon bor och vidare i hennes ensamhet, samtidigt som det vävs in tillbakablickar från olika tidpunkter i hennes liv. Det gör att historien blir intressant, och man får lära känna henne som hon var innan och den människa hon blir. Det är ingen skönmålning av henne själv, det är brutalt ärligt, men berättat med en humoristisk ton som jag uppskattar. Det här är ingen övermänniska som ska överleva i en värld själv, utan en människa som du och jag. Huvudpersonen utgår från det som en gång var i samhället, och utnyttjar det hon kan. Som biblioteken. Hon är ensam människa men får gradvis sällskap av olika djur, som golden retrivern Lucky som blir en viktig karaktär. Samtidigt så tar andra djur över, och beskrivningarna av det är stundvis brutala.

Det är så många scener som drabbar mig i Överlevaren på olika vis. Jag tänker mycket på berättelsen efter att jag läst boken. Hur agerar vi människor? Vilka liv lever vi? Vad har egentligen betydelse? Ja, och så slutet. Det är ett sådant slut som man går och grunnar på en hel del efter att man läst klart…

Bloggat om boken har bl.a. Bokföring enligt Monika, Vargnatts bokhylla och Hanneles bokparadis

Betyg: 5-

Mer info:
Förlag: Modernista
Sidor: 383
Betyg på Goodreads: 4,13 baserat på 3 708 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 20 juni 2022

6 kommentarer

  1. Men vad roligt, vad glad jag blir att du också gillade den! Egentligen så är jag ju inte förvånad, för det är en väldigt bra bok. Jag är ganska säker på att det är den bästa och mest trovärdiga undergångshistoria jag har läst.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.