Handling från förlagets hemsidaSmakrik feelgoodroman om familjehemligheter och nya chanser. Max Nyström är en hyllad restaurangkritiker, men ingen vet att han fått sparken från tidningen han jobbar på, och dessutom tvingats flytta in i sin mosters ateljé. Max nyfikenhet väcks när han hittar en gammal receptsamling i ateljéns bokhylla, skriven av hans egen mamma. Hon som försvann spårlöst för över trettio år sedan. I slutet av 80-talet lämnar unga Kicki Nyström Västervik för storstaden. Hon har fått jobb på bistron Lilla Champen, och njuter av att vara en del av storstadens vimmel. Men underbart är kort, och livet tar snart en oväntad vändning. Samtidigt som Max börjar söka efter sin försvunna mamma lär han känna servitrisen Olga. Tillsammans börjar de nysta i mysteriet, men vägen till sanningen blir både snårig och känslosam.

BokenDen glömda kokboken av Christoffer Holst hade recensionsdag 12 april 2022.

Varför jag läste den: Jag vill läsa allt av Christoffer Holst och när jag hade behov av något lättläst och fint så laddade jag ner den här från en streamingtjänst.

Vad jag tyckte om denDen glömda kokboken är en välskriven och lättläst berättelse. Jag gillar Christoffer Holsts sätt att skriva, som läsare blir man engagerad i historien. En huvudpunkt i Den glömda kokboken är restaurangen Lilla Champen och matlagning. Det är fantastiska beskrivningar av olika maträtter som genomsyras av en kärlek till matlagning och mer än en gång så vattnas det i munnen.

För att en bok ska vara feelgood så behöver det, i mina ögon, finnas ett mått av svärta att kontrastera mot. Det hade jag förväntat mig av Den glömda kokboken. Men för mig blir det för mycket svärta, och för lite feelgood i relation till mina förväntningar när jag valde boken. Jag tror det handlar om vad svärtan består av och vad det slår an hos mig som person. Både Max och Kicki missbrukar alkohol, och i Kickis fall droger, och jag tycker berättelsen är mer sorglig än fin, även om det finns vissa ljuspunkter. Jag upplever också bilden av Max missbruk döljs av att han dricker till maten i sitt yrke. Men oavsett detta så är Den glömda kokboken en stark beskrivning av missbruk och hur det drabbar alla runtomkring. För mig blev det bitvis jobbig läsning.

Christoffer Holst är en skicklig författare som förmår att berätta historier, och jag kommer att hålla utkik efter nästa bok.

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Lovereads
Sidor: 285
Betyg på Goodreads: 3,47 baserat på 78 betyg
Hur jag fick tag på den: Bookbeat
Utläst: 13 juni 2022