Handling från förlagets hemsida: Ett livligt historiskt drama om en brittisk familj som öppnar ett lyxhotell på den italienska Rivieran under det glada 20-talet. Hotel Portofino har bara varit öppet några veckor, men omedelbart börjar problemen hopa sig för Bella Ainsworth, en av ägarna. Hon har ont om både personal och pengar och hennes överklassgäster är krävande. Dessutom har hon blivit mål för en beräknande och korrupt lokalpolitiker, som hotar med att dra in henne i en kokande politisk kittel i Mussolinis Italien. Hotellet kräver allt av henne, men hon har också sin egen familj att oroa sig för som kämpar med sviterna efter första världskrige. Bella förstår inte hur hon ska mäkta med att göra alla nöjda. Och värst av allt, hon vet inte ännu vad hennes charmige make ägnar sig åt bakom hennes rygg

BokenHotel Portofino av J.P. O’Connell hade recensionsdag 23 mars 2022.

Varför jag läste den: Vi var sugna på att se den här serien på TV, och innan dess ville jag läsa boken som kom som en överraskning från förlaget tidigare i vår.

Vad jag tyckte om denHotel Portofino är en charmig berättelse i en fin miljö. Jag gillar beskrivningen av själva hotellet, och hur det är att driva ett hotell. Den utspelar sig under en omvälvande och intressant tidsepok i historien, och kontrasten mellan det brittiska överklasslivet och den brutala verkligheten i ett Italien där Mussolini har makten är markant. De delar av berättelsen som exempelvis handlar om rasism, homofobi och PTSD är intressanta.

Historien i Hotel Portofino är en berättelse om ett vardagsliv, som berättas utan speciella toppar och dalar. Det puttrar på. Det finns ett spänningsmoment, ett slags mysterium, men jag blir inte särskilt fångad av det. För att verkligen gilla historien tror jag man måste tycka att karaktärerna är intressanta. Jag tycker galleriet av olika personer är väl uppbyggt och har potential, men jag blir aldrig riktigt fångad. Det är som att jag läser om karaktärerna och vad de gör och känner, men lever mig inte in i. Mer som att jag betraktar dem utifrån. Jag vet vad jag borde känna men gör det inte riktigt.

På Goodreads finns en kommentar om att boken är skriven utifrån manuset till TV-serien, men jag hittar ingen annan uppgift på det. Det står visserligen ingenstans att TV-serien baseras på boken heller. Någon som vet säkert? Det skulle förklara en del om det är så att boken baseras på ett manus. Vi har börjat titta på TV-serien, och vad jag tycker om den kommer jag att skriva om senare.

Betyg: 3

Mer info:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Sidor: 418
Betyg på Goodreads: 3,44 baserat på 1 303 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 12 juni 2022