Nord av Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf

Handling från förlagets hemsidaEfter en ödesdiger olycka i tonåren står Alex ensam, arbetslös och med självkänslan på botten. När han får ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant tvekar han inte en sekund. Det är ett eftertraktat jobb som Commis de Cuisine, köksassistent, på den världsberömda stjärnkrogen NORD i de jämtländska fjällen. Jobbet är stentufft, och snart kompliceras saker av att han faller för ägaren Alice Duwal, som är vacker och spännande men betydligt äldre än Alex och dessutom gift. Det dröjer inte länge förrän Alex inser att allt inte är som det verkar. Alice visar sig ha många hemligheter, och han dras in i en härva av lögner, sex och hot som verkar helt omöjlig att ta sig ur.

BokenNord av Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf har utgivningsdatum idag, 14 juni 2022.

Varför jag läste den: Jag fick en fråga från förlaget om att läsa boken. En thriller i Jämtlandsmiljö lockade mig så jag tackade ja.

Vad jag tyckte om den: Nord är en berättelse som håller bra tempo. Jag gillar när en spänningsroman är lite tunnare (Nord är 267 sidor) och författarna inte låter historien flöda ut på ett onödigt sätt. Miljön som Nord utspelar sig i är restaurangvärlden, och författarnas kärlek till matlagning lyser igenom. Trots allt som föregår bakom kulisserna i restaurangen så skulle jag gärna äta på Nord. Det är så att man glömmer att restaurangen inte finns.

Jag gillar den jämtländska miljön som Nord utspelar sig i, och hade gärna sett att den förekom mer. Att ha en lyxrestaurang i en sådan speciell omgivning hade kunnat utnyttjas mer i berättelsen. Eftersom jag läst en del andra böcker som utspelar sig i Jämtland, så tycker jag i jämförelse så blir det i Nord ett turist/utanförperspektiv som inte gör miljön rättvisa riktigt.

Även om det är gott tempo och Nord är lättläst så är jag inte så förtjust i spänningsmomenten. Det är tydligt vad jag ska tycka är obehagligt och när, men jag känner det inte i märg och ben. Jag tror det beror på att det innehåller för många extrema situationer, för mycket ”psykopat” och orimligheter. Vissa lovande premisser utnyttjas inte fullt ut heller, exempelvis Alex bakgrundshistoria, som mest är en inflygning till karaktären. En reflektion jag gör är att jag upplever berättelsen som en som skulle kunna förekomma i en amerikansk thriller, och jag har svårare att köpa den i den svenska miljön.

Vad jag förstått så ska det här vara första delen i en serie. Det ska bli intressant att se vad som är återkommande i kommande delar, om det är miljön eller karaktärerna eller båda.

Betyg: 3+

Mer info:
Förlag: Bookmark
Sidor: 267
Betyg på Goodreads: 4,00 baserat på 3 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 24 maj 2022

En kommentar

  1. Ja… men nej, det känns som att jag fattade rätt beslut när jag tänkte att jag skulle hoppa denna. Psykopat och orimligheter hör inte till mina favoritsaker i böcker.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.