Film och TV-serier – Maj 2022

Här är en summering av film och TV-serier som jag sett maj 2022. Några kommentarer och tankar om hur jag upplevt filmen eller serien. I titeln länkar jag till IMDB-sidan (eller annan sida om filmen inte finns på IMDB) om man vill veta mer om handlingen.

Serier:

Borgen, säsong 4, Riket, makten och äran.
Såg med maken på Netflix

En helt ny säsong av en favoritserie var ett måste. Först såg vi om säsong 1-3 under april och sen gick vi direkt till att se den nya säsongen.

Eftersom vi hade just sett de tidigare säsongerna så blev det en hel del jämförelser. Säsong 4 (eller är det en helt ny serie, som Netflix marknadsför?), är uppbyggd kring en historia under alla avsnitt. I de tidigare säsongerna var varje avsnitt mer avslutat. Alla karaktärer har självklart blivit äldre och mycket har hänt sen säsong 3 slutade. Jag gillar att serien avspeglar verkligheten, och att mycket hänt emellan. En del blir jag glad över, en del är mer sorgligt.

Borgen, Riket, makten och äran är mycket välgjord, och står lika stadigt i modern politik som de tidigare säsongerna. Berättelsen är ganska mörk och obehaglig, och har ett märkligt mysterium inbyggt. Karaktären Asger Kirkegaard och hans historia gillar jag.

Men ändå tycker jag inte lika mycket om den som säsong 1 av den ursprungliga serien. Det beror främst på hur karaktären Birgitte tecknas. Ja, faktiskt hur kvinnor med makt porträtteras. Det är gott om kvinnor, men ingen av dem tecknas särskilt smickrande (och det är en underdrift). På olika sätt så går det galet, och slutsatsen blir att kvinnor inte klarar av makt. Äldre kvinnor är tydligen värst, och ett tag så undrar jag om de ska skylla Birgittes beteende på klimakteriet.

Betyg: 6,5/10

Heartstopper, säsong 1
Såg med maken på Netflix

Den här hade i spanat in som en TV-serie som vi bägge ville se. Den är baserad på en grafisk roman av Alice Oseman, som vi läst en annan bok av.

Heartstopper är en mycket charmig historia om den där första sanna kärleken, och att hitta sin identitet. Jag tycker väldigt mycket om både berättelsen och karaktärerna. Den tar också upp allvarliga ämnen som mobbing och psykisk ohälsa på ett finstämt sätt. Jag upplevde den som en naturlig berättelse om ungdomars vardag.

Jag satt ofta med ett småleende, eftersom det är så fint berättat om kärlek, och jag tyckte så mycket om karaktärerna. Men ibland kom det också tårar i ögonen. Jag tror jag blev lite kär i serien. Den var precis vad jag behövde.

Betyg: 9,0/10

Unbelievable
Såg med maken på Netflix.

Det här är en serie som har några år på nacken, men vi har inte kommit oss för att se den förrän nu. Eller vi såg faktiskt första avsnittet när den kom ut, men orkade inte se vidare.

Jag brukar inte vara så förtjust i True Crime, men det brukar mest bero på att jag ofta känner att man utnyttjar de som redan är offer, och att man gör något spektakulärt i det. Så är inte Unbelievable. Det är en ganska lågmäld berättelse där man låter händelserna tala för sig själva. Inget frossande, vilket gör att den tar ännu hårdare.

Att detta hänt i verkligheten gör mig så arg och upprörd att jag ibland hade svårt att hålla mig och se vidare. Det visar på så mycket galet i vårt system. Tack och lov för att det finns poliser som inte ger upp, som tror på offren. Skådespelarna som spelar poliserna Grace och Karen bygger karaktärerna riktigt bra, och även deras privata situation tycker jag tecknas fint.

Betyg: 8,5/10

Little Fires Everywhere
Såg med maken på Amazon Prime

När vi skaffade Amazon Prime var det bl.a. för att jag ville se Little Fires Everywhere som är en filmatisering av en bok av Celeste Ng som jag läst (recension här).

Det är fyra år sedan jag läste boken men ändå försökte jag hela tiden minnas vad som hände i den, och hur väl man följer boken. Man kan summera det med att även om huvudkaraktärerna är desamma och en del av grundfrågeställningarna, så är det en hel del som ändrats. En hel del.

Little Fires Everywhere är en välgjord TV-serie, med riktigt bra rollprestationer. Reese Witherspoon är (som vanligt) mitt i prick, men även flera av de yngre skådespelarna gör det riktigt bra. Historien är bra, men inte spektakulär. Den utforskar en hel del intressanta frågor, men lösningarna tycker jag är lite för förutsägbara. Jag saknar det outsagda som man fick läsa mellan raderna i boken. Det som byggde den psykologiska spänningen, som inte är densamma.

Betyg: 6,5/10

Filmer:

The Imitation Game
Såg med maken på Netflix

Av någon anledning hade vi inte sett The Imitation Game som ändå är från 2014. Det bestämde vi att vi skulle åtgärda när vi letade lördagsfilm

The Imitation Game handlar om Alan Turing, en känd matematiker som har haft en stor betydelse för utvecklingen av datorer och AI. Filmen handlar om hans insatser för att knäcka koder under andra världskriget och utvecklingen av Enigma.

Jag brukar säga att Benedict Cumberbatch inte är min favorit, men i The Imitation Game är han riktigt bra som Alan Turing, han tecknar honom verklighetstroget och med känsla. Berättelsen i sig är intressant och spännande (och jag googlade förtvivlat för att se hur mycket som är byggt på verklighet…). Flera kända skådespelare är med i filmen, och de håller hög kvalitet. The Imitation Game är helt enkelt en sevärd film.

Betyg: 7,0/10

Booksmart
Såg med maken på Netflix.

Maken hade spanat in den här filmen och det var läge för något som kunde vara lättsamt.

Booksmart är en charmig berättelse med glimten i ögat. Den handlar om två tjejer som pluggat sig igenom skolan, men när de inser att även de som festat kommer in på college vill de satsa allt på att festa innan de tar examen. Det låter som en banal historia men det är det inte. I grunden handlar den om att man ska vara ärlig mot andra, och att man ska vara sig själv. Berättat med ett leende och omtanke. Ibland är den så bisarr att man inte vet vad man ska tro, men det finns så mycket humor i berättandet att jag bara låter mig underhållas.

Jag gillar verkligen karaktärerna, inte bara de två huvudpersonerna. I synnerhet gillar jag hur de andra i gänget beter sig mot de här tjejerna, som först tecknas som utanför, men ändå är en integrerad del av skolan. Att se Kaitlyn Dever i den här rollen, efter att ha sett henne i Unbelievable, var… lite märkligt och fyllt av kontraster. Men hon är bra här också!

Betyg: 7,5/10

Striking Distance
Såg med maken på Netflix.

Striking Distance är en film från 1993, men den dök upp i flödet på Netflix och vi valde den som lördagsfilm.

En film från 1993 med Bruce Willis och Sarah Jessica Parker i huvudrollerna. Har den hållit för tidens tand? Nja… Inte riktigt kan man väl säga. Striking Distance är en klassiskt uppbyggd polisfilm. Korrupta poliser, den ärliga blir utstött och går ner sig. Men tror inte sanningen uppdagats utan fortsätter utreda. In kommer en snygg tjej som såklart faller för den neddekade polisen för hon ser det goda i honom.

Ibland kan förutsägbarhet vara precis vad man vill ha, och Striking Distance var helt OK underhållning för stunden. Men att se Bruce Willis och Sarah Jessica Parker som 30 år yngre är lite bisarrt och sorgligt, och det är svårt att se dem som annat än skådespelare, de blir aldrig karaktärer. Kanske för att de är så kända. Jag har ärligt talat svårt att tro på kemin mellan dem. Flera av poliserna är så schablonartat tecknade, att det är svårt att avgöra om skådespelarna egentligen är bra. I synnerhet karaktären Jimmy Detillo (den skådespelaren är död sedan länge) som jag inte kan bestämma mig om det är en parodi eller inte.

Betyg: 4,0/10

Summering:
Bästa TV-serie: Heartstopper
Bästa film: Booksmart
Obehagligast: Unbelievable
Mysigast: Heartstopper
Mest överraskande: Hearstopper
Störst besvikelse: Striking Distance

2 kommentarer

  1. Här var en del tips alltså, som Heartstopper. Den kanske man får se då. Unbelievable och The imitation game har jag sett och jag gillade dem båda två.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.