Handling från förlagets hemsidaVarje sång berättar en historia. Det vet ingen lika väl som Rose. Hon är en nytänd stjärna, som sjunger om det hårda liv hon lämnat bakom sig. Hon är också på flykt, från en ondska som kan förgöra henne.
Nashville är staden dit hon sökt sig för att förverkliga sina drömmar. Där finner hon nya vänner och en ny trygghet. Men ondskan hon flytt ifrån kommer allt närmare.
Run, Rose, Run är en roman fylld av musik, spänning och kärlek – ett oförglömligt porträtt av en ung kvinna som är beredd att satsa allt för att lyckas i en tuff, mansdominerad värld.

BokenRun Rose Run av Dolly Parton och James Patterson kom ut på svenska 20 april 2022.

Varför jag läste den: Jag fick en fråga från förlaget om att läsa boken. Som countryfantast så nappade jag såklart.

Vad jag tyckte om denRun Rose Run är en underhållande och lättläst berättelse. Jag är en stor fan av countrymusik, och i centrum för den här berättelsen står ett antal countryartister. AnnieLee som har potential att bli en stjärna, Ethan som först träffar på henne och Ruthanna som är en pensionerad stor artist. Jag gillar hur karaktärerna tecknas och växelverkan dem emellan, i synnerhet AnniLee och Ruthanna. Min favorit är Ruthanna, och jag inbillar mig att det finns en hel del av Dolly i henne. Dolly Parton är också huvudskälet till att jag ville läsa boken, inte bara för att jag tycker om hennes musik, utan också för att hon är ett fenomen och en stark kvinna.

Dolly Parton har gett ut en skiva som heter Run Rose Run, och alla låtarna på den spelar en roll i handlingen. Jag hade lyssnat på den innan och gillat en del av dem, men att lyssna på musiken parallellt med läsningen gav ett metaperspektiv, och jag kunde läsa in mer i texterna. Ett sådant grepp är svårt att genomföra, men Dolly Parton lyckas med att göra texterna till en del av boken. Jag gillade verkligen det greppet och det förhöjde min läsupplevelse väsentligt.

Jag har läst böcker tidigare av James Patterson, och det gjorde att mina förväntningar handlade mer om tempo och lättsamhet än djup och analys. Det finns djup i historien, kring hur kvinnor behandlas och utnyttjas på olika plan, både i musikindustrin och i andra sammanhang, men de tblir samtidigt något ytligt behandlad. Förväntar man sig något annat än underhållning, nästan ur ett filmiskt perspektiv, så riskerar man att bli besviken.

Det känns som om författarna velat två saker i Run Rose Run – beskriva countrymusikindustrin (och Nashville) och att skriva en thriller. Det ger en ojämnhet i berättande, och slutet tyckte jag blev för mycket. Det hade inte behövt vara så dramatiskt och så mycket thriller och ondska. Jag hade däremot gärna läst mer om Nashville och musikindustrin, inte minst ur ett kvinnligt perspektiv.

Efter att jag har läst boken så hittar jag uppgifter om att det är Dolly Parton och Kelsea Ballerini som läser historien i den engelska ljudboken. Ännu en av mina favoriter! Tänk om man kunde höra dem sjunga låtarna tillsammans…

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Bazar
Sidor: 402
Betyg på Goodreads: 4,00 baserat på 29 145 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 27 maj 2022