Handling från förlagets hemsidaFörskolläraren Anna Nilsson på förskolan Hammargården i Gävle har precis ordnat med barnens vilostund när något fångar hennes uppmärksamhet på gatan utanför. För Anna (som i ett tidigare liv var Daphne Söderlund, en av Sveriges bästa hemliga agenter) råder det ingen tvekan om vad som är på gång: Efter trettio år i skugga har det förflutna hunnit ikapp. Säkerhetstjänstens specialavdelning Campingen vill att hon ska återgå till sin tjänst för ett särskilt uppdrag. Men är det ens möjligt efter alla år? Officiellt är Daphne Söderlund död, och den familj hon bildat under identiteten Anna Nilsson har ingen aning om hennes verkliga bakgrund. Men när det visar sig att uppdraget har kopplingar till det olösta mord som hemsökt Daphne genom livet, kan hon inte tveka längre. Det här kan vara hennes sista chans att hitta sin systers mördare.

BokenUnder hökens vingar av Hans Carstensen kom ut i oktober 2021.

Varför jag läste den: Jag hade lust att läsa en spänningsroman och den här stod i hyllan. Jag hade för mig att jag hade läst positivt om den någonstans.

Vad jag tyckte om denUnder hökens vingar är en välskriven och mycket spännande bladvändare. Jag visste inte mycket om Under hökens vingar innan jag började läsa den, men redan efter ett par sidor så var jag fast. Det här är en spänningsroman helt i min stil, och en bok som jag hela tiden längtade efter att få läsa. Vilket tempo Hans Carstensen har fått till! Helt fantastiskt att få upptäcka en bok som Under hökens vingar som jag inte visste något om innan och hade ganska låga förväntningar på.

Under hökens vingar har en huvudperson som jag tror är unik i en svensk thriller, en svensk agent som gått under jorden, och i många år levt ett vanligt liv med man och barn. Förskolläraren Anna Svensson som egentligen är Daphne Söderlund. Hon är verkligen speciell som karaktär, men jag gillar henne på något märkligt sätt, trots att jag ibland tycker att hon har alldeles för få hämningar och lätt tar till våld. Det blir nästan som en karaktär i en tecknad serie. Hon har en bakgrund som spelar roll i berättelsen och som blir en del av spänningen. Vem är hon egentligen?

Sen måste jag skriva något om miljön som Under hökens vingar utspelar sig i. För sitt uppdrag beger sig Anna till Uppsala där hon växte upp. Hon är något äldre än jag, men tidsmarkörerna känner jag igen. Uppsala är min barndomsstad, och även om jag växte upp i Svartbäcken, så är Luthagen en miljö som jag rörde mig i både då och under min studenttid. Det är en märklig men helt underbar känsla att läsa om en undercoveragent som rör sig i dessa välkända miljöer. Mot slutet blir det nästan bisarrt välkänt, då det finns scener som utspelar sig vid Siggeforasjön. Bara ett par kilometer därifrån bodde jag också som barn. Jag älskar att läsa böcker som utspelar sig i välkända miljöer, i synnerhet böcker av den här kalibern.

Jag kommer definitivt att hålla utkik efter Hans Carstensens nästa bok. Enligt insidan på boken så är Under hökens vingar den första i en planerad serie.

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Southside Stories
Sidor: 365
Betyg på Goodreads: 3,20 baserat på 15 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 10 maj 2022