Handling från förlagets hemsidaBea och Niklas lever ett bekvämt liv på Östermalm i Stockholm. Men efter ett ganska bagatellartat gräl försvinner Niklas hemifrån. Bea tror att han när som helst ska komma hem, bara han lugnat ner sig. Men timmarna går och ingen Niklas kommer.
Under dagarna som följer fortsätter han att hålla sig borta. Och ilskan växer hos Bea. Så här beter man sig inte efter ett långt äktenskap, med två döttrar. Hon tar barnen och åker till Niklas familjs sommarställe på Gotland. Bara för att han har en livskris ska det inte gå ut över deras semester.
Men när det kommer fram att han träffat en annan ställs allt på sin spets. Han är inte intresserad av att försöka lösa krisen, utan han vill skiljas. Hur kan han vara så känslokall och oresonlig efter alla år tillsammans?
Men kommer verkligen skilsmässan som en blixt från klar himmel? Är alltid den som lämnar den onda? Vad kommer fram när man börjar skrapa på ytan?

BokenSkilsmässan av Moa Herngren kom ut på svenska 25 april 2022.

Varför jag läste den: Jag gillade Moa Herngrens förra bok, Svärmodern, så när jag såg att hon kommit med en ny ville jag läsa den.

Vad jag tyckte om den: Skilsmässan är en välskriven bladvändare om relationer. Jag vet ingen författare som skriver bättre än Moa Herngren om relationer, och som får fram att det alltid finns flera perspektiv på ett mer slående sätt. Skilsmässan är riktigt bra samtida svensk litteratur som alla kan relatera till. Jag är fascinerad av hur jag som läsare ändrar åsikt och perspektiv under läsningen, och jag kunde helt enkelt inte släppa boken utan plöjde igenom den på två dagar.

Den första boken jag läste av Moa Herngren var Svärmodern som kom förra året. Det är samma berättarteknik som används i Skilsmässan. Vi får först möta Bea, sen Niklas, och sedan växlar det mellan de två perspektiven. Även tidsmässigt sker det hopp, men det är aldrig svårt att hänga med. Mina sympatier svänger rejält under läsningen fram och tillbaka, men när jag läst ut den kan jag konstatera att jag inte helt tar någons parti. Det här är livet som skildras, och det är inte svart eller vitt. I grunden så handlar det om att man måste vara ärlig med vad man tycker och känner, innan det går för långt. Och att man kan växeldra med att stötta eller stöttas.

En sak som skiljer dem åt för mig är att jag inte lämnas med samma obehagliga känsla efter att ha läst Skilsmässan som Svärmodern. Jag har lättare att ta till mig berättelsen i Skilsmässan. Jag har läst att andra tycker berättelsen är sorglig. Bitvis känner jag så, men inte helheten. En skilsmässa innehåller så mycket mer än sorgen över det som ett uppbrott kan innebära. Moa Herngren skildrar det fantastiskt bra.

Jag håller ivrigt uppsikt efter nästa bok av Moa Herngren. Den kommer att läsas så fort den kommer ut.

Betyg: 5-

Mer info:
Förlag: Norstedts
Sidor: 273
Betyg på Goodreads: 3,74 baserat på 164 betyg
Hur jag fick tag på den: Bookbeat
Utläst: 4 maj 2022