Handling från förlagets hemsidaEtt flyktingboende brinner ner. När elden lagt sig upptäcks kvarlevorna av ett spädbarn i askan. Ingen vet var barnet kommer ifrån, eller vilka föräldrarna är. Kort därpå hittas en ung mamma på stranden i Höllviken, mördad.
Kriminalchef Reub Thelander leder den komplexa mordutredningen tillsammans med kollegorna vid Vellingepolisen. Parallellt ställs de inför svåra dilemman. Estrid Berg är precis på väg att återgå i tjänst efter sin föräldraledighet när en katastrof inträffar. Claes Trygg inleder en förbjuden relation med en kvinna som förekommer i utredningen, en överlevare med mer mörker i sitt förflutna än han först förstår.

BokenElden ska falna av Linda Ståhl har recensionsdatum idag 18 maj 2022.

Varför jag läste den: Jag läste och gillade första delen i den här serien. Så snart Elden ska falna kom från förlaget så började jag läsa den.

Vad jag tyckte om den: Elden ska falna är en mycket välskriven, spännande och modern deckare. Höllviken-serien är en av de bästa svenska spänningsserierna just nu. Berättelsen är spännande, och jag lyckas inte lista ut upplösningen innan poliserna ser det. Men det är ändå inte det som är största styrkan med Elden ska falna, utan det är karaktärerna. Att läsa Elden ska falna är som att läsa om verkliga personer, och jag tänker på dem efter att jag läst färdigt.

Redan när jag läste första delen, Syndaren ska vakna, så fäste jag mig vid poliskaraktärerna. De är intressanta som personer, utan att vara alltför extrema. Jag gillar att läsa om Reub, där man gradvis får veta mer om hens bakgrund och personlighet. Att hen är icke-binär är så självklart invävt, och det gillar jag. Även Estrid lär läsaren känna bättre som människa. Allra mest plats får polisen Claes, och hans berättelse väcker många känslor hos mig. Somayehs öde gör ont att läsa om. Jag tycker Linda Ståhl låter poliserna vara ”lagom” involverade, dvs så mycket som de är som innevånare i Höllviken, men inte för mycket (som ofta sker i moderna deckare).

Elden ska falna tar upp flera aktuella samhällsfenomen, som invandring, hedersvåld, främlingsfientlighet och hbtqi+-frågor. Linda Ståhl utnyttjar deckarformen för att få in budskap som man inte kan annat än att instämma i.

Om jag väntar ivrigt på nästa del i den här serien? Vad tror du? Självklart!

Betyg: 4+

Mer info:
Förlag: Norstedts
Sidor: 365
Betyg på Goodreads: 3,84 baserat på 25 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 2 maj 2022