Handling från GoodreadsSabriya has her whole summer planned out in color-coded glory, but those plans go out the window after a terrorist attack near her home. When the terrorist is assumed to be Muslim and Islamophobia grows, Sabriya turns to her online journal for comfort. You Truly Assumed was never meant to be anything more than an outlet, but the blog goes viral as fellow Muslim teens around the country flock to it and find solace and a sense of community.
Soon two more teens, Zakat and Farah, join Bri to run You Truly Assumed and the three quickly form a strong friendship. But as the blog’s popularity grows, so do the pushback and hateful comments. When one of them is threatened, the search to find out who is behind it all begins, and their friendship is put to the test when all three must decide whether to shut down the blog and lose what they’ve worked for…or take a stand and risk everything to make their voices heard

Boken: You Truly Assumed av Laila Sabreen kom ut i februari 2022.

Varför jag läste den: Jag köpte You Truly Assumed i Stockholm i början av april och valde att läsa den någon veckor senare.

Vad jag tyckte om denYou Truly Assumed fångade min uppmärksamhet bland nya böcker på Goodreads. Det lät som en intressant historia som skulle kunna vara lärorik och väcka tankar. När jag såg den på ett bord i en bokhandel i Stockholm kunde jag inte motstå frestelsen. Mina förväntningar var höga när jag började läsa den, men tyvärr så infriades de inte.

Laila Sabreens vilja att berätta om tre unga ”Black muslim women” (som det benämns i boken) som vill göra sina röster hörda och som utsätts för hat och rasism när de gör det tycker jag är god, och grundhistorien är intressant. Men tyvärr tycker jag det är alltför mycket som brister i utförandet. Jag vill så gärna bli engagerad men jag tycker inte karaktärsteckningen håller och historien har logiska glapp.

De tre unga kvinnorna befinner sig alla på gränsen till att börja college. De är färgade och muslimer i USA, och både de och deras föräldrar borde (tyvärr!) redan ha erfarenheter att vara utsatta, men alla tre kvinnorna verkar helt överraskade över vad de möter. Det är som om de levt helt isolerade och skyddade, utan att ha deltagit i några diskussioner. Hur kan de vara överraskade över att de möter näthat? Och islamofobi? Jag hade gärna velat läsa mer om kommentarerna på bloggen, och de personer som kände sig stärkta av att läsa bloggen. Den växer och får betydelse, men läsaren får endast ta del av några fåtal hatiska kommentarer, och bloggen blir mer bakgrundsbrus än en del av berättelsen. Jag köper inte heller hur de tre huvudpersonerna kan bli så nära vänner när man inte får veta hur de växelverkar annat än vid få tillfällen på en kort tid.

Kapitlen växlar mellan att låta Sabriya, Zakat och Farah vara huvudpersoner. De berättar visserligen tre olika historier, då de befinner sig i olika situationer, men för mig är rösterna alltför lika. Jag får ingen känsla för karaktärerna, de växer inte, mycket för att de berättar vad de känner och tycker hela tiden, man får ingen chans att läsa mellan raderna. Det är också ganska predikande och de upptäcker så mycket om sig själva och vilka de är hela tiden, att historien inte får stå på egna ben. Jag vet inte om det möjligen är ett exempel på att författaren underskattar ungdomar som boken riktade sig till.

Jag gillade utgångspunkten för historien, och fastnade aldrig i läsandet. Men jag kom heller aldrig riktigt in i boken. Synd tycker jag!

Betyg: 3-

Mer info:
Förlag: Inkyard Press
Sidor: 342
Betyg på Goodreads: 3,85 baserat på 823 betyg
Hur jag fick tag på den: Nyinköpt
Utläst: 19 april 2022