Björnen sover av Emelie Schepp

Handling från förlagets hemsidaEn man hittas brutalt mördad i sitt hem utanför Norrköping. Inuti den sargade kroppen ligger en nalle. Gosedjuret leder kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander till Filippa Falk, en före detta polis som lever med skyddad identitet. Hon har drabbats av en fruktansvärd tragedi och är den enda som har en koppling till gärningsmannen. Men vill hon verkligen hjälpa polisen att lösa fallet?
Samtidigt som åklagare Jana Berzelius försöker spåra upp mördaren gör sig hennes mörka förflutna påmint. Hon tar till alla medel för att skydda mannen hon älskar. Men han har kommit hennes hemlighet på spåren, och bestämt sig för att ta reda på sanningen. Oavsett vad det kan kosta honom.

BokenBjörnen sover av Emelie Schepp har recensionsdag idag, 25 april 2022.

Varför jag läste denBjörnen sover är sjunde delen i serien om Jana Berzelius. Jag har läst alla de tidigare delarna och blev glad när jag fick ett recensionsexemplar.

Vad jag tyckte om den: Björnen sover är en välskriven bladvändare. Emelie Schepp vet hur man bygger en historia som gör att man ivrigt vänder sida och ska läsa ”lite till”. Mysteriet är bra uppbyggt, men stundvis rätt brutalt. Det knyter an till samhällsföreteelser som man önskar inte existerade, och karaktärerna är allt annat än sympatiska.

De återkommande karaktärernas privatliv beskrivs på en bra nivå. I början av serien så irriterade jag mig på Mia, medan Henriks liv var väl beskrivet. Nu är det nästan tvärtom, och jag unnar Mia den här utvecklingen. Jag gillar också hur Jana porträtteras i Björnen sover, och hennes relation till Per. Hoppas hon vågar och kan utvecklas ytterligare.

När jag läste den sjätte delen i serien, Nio liv, så kände jag att det kanske var dags att avrunda den här serien. Jag var helt enkelt less på hur Janas liv hela tiden kommer i vägen, och blev en del av mysteriet på ett sätt som jag inte gillar (och som är alltför vanligt generellt i deckargenren). Så känner jag inte alls när jag läser Björnen sover. Janas bakgrund är fortfarande väsentlig och påverkar, men här är det en bihistoria, och inte huvudberättelsen. Mysteriet får stå på egna ben, och det gillar jag.

Jag ser fram mot nästa del i serien. Eller överhuvudtaget nästa bok av Emelie Schepp.

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Norstedts förlag
Sidor: 339
Betyg på Goodreads: 3,74 baserat på 117 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 23 april 2022

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.