Handling från förlagets hemsidaPaula har bara ett par månader kvar till pensionen och ser framemot ett lugnare liv. Men när hennes mor måste flytta in på ett demensboende står hon plötsligt själv med uppgiften att rensa ut huset.  En dag gör hon ett fasansfullt fynd hon hittar spår efter ett för länge sedan begånget brott. Men vem är förövaren? Vad har modern egentligen dolt för henne under alla dessa år? I stället för att kontakta polisen försöker Paula på egen hand lappa ihop sanningen om sin familjebakgrund. 
I en annan del av Härnösand tar Kristoffer, som äntligen tycks ha hamnat på rätt sida om lagen, åter kontakt med de mörkare delarna av sitt förflutna efter att han en dag får korn på ett mystiskt arv. Samtidigt sätts den unga mamman Olivia på prov när den nyblivna familjelyckan visar sig vara mer ömtålig än hon trott. Vartefter som nya relationer uppdagas vävs dessa tre öden ofrivilligt samman. 

BokenSläckta äro ljusen av Annika Sjögren kom ut i april 2022.

Varför jag läste den: Jag fick ett recensionsexemplar av boken efter en fråga från författaren, som jag känner sen tidigare genom Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Vad jag tyckte om den: Jag har för många år sedan läst två böcker av Annika Sjögren, men trots att jag tyckte de var bra så har det inte blivit fler. Eftersom hennes böcker är fristående så passade det bra att läsa Släckta äro ljusen som är hennes helt nya bok.

Släckta äro ljusen är en välskriven deckare, med en solid och bra uppbyggnad. Fokus ligger på karaktärerna, och att bygga karaktärer är också Annika Sjögrens styrka. Kapitlen är omväxlande ur fler olika personers POV, och de har distinkt olika röster. Min favorit är de stycken som är i jag-form, en kvinna som just ska pensioneras. De är skrivna så att man får läsa en del mellan raderna, och jag blir nyfiken på vad som egentligen hänt. Hon är också en komplex person. Manfred är också en karaktär som jag gillar. Den jag tycker minst om är Olivia, hennes kapitel upplever jag som tjatiga och lite jobbiga att läsa.

Mysteriet är tudelat, med två olika trådar att lösa. De bygger båda på vardagshändelser och slumpen. De har inneboende mörker och psykologisk spänning. Även om huvudpersonen finns med i bägge, så känns det som två helt olika typer av mysterier, och gör berättelsen lite splittrad.

Släckta äro ljusen utspelar sig i Härnösand med omnejd, vilket jag självklart ser som ett plus. Under en period för många år sedan jobbade jag då och då i Härnösand, och även efter det har jag varit där. Jag får omedelbart bilder av var personerna är och hur det ser ut (även om jag inte varit exakt på alla ställen). Om man inte varit i Härnösand kan jag tipsa om Annika Sjögrens konto på Instagram – där lägger hon ut bilder på miljöerna där Släckta äro ljusen utspelar sig!

Jag har en äldre oläst bok av Annika Sjögren i hyllan. Den borde jag faktiskt läsa.

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Ordfront
Sidor: 302
Betyg på Goodreads: 3,33 baserat på 3 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar
Utläst: 12 april 2022