Dinosauriens fjädrar av Sissel-Jo Gazan

Handling från förlagets hemsida: Frågan om skräcködlornas ursprung och när de levde på jorden fascinerade 1800-talets vetenskapsmän, som bedrev skyttegravskrig mot varandra medan man la pussel med benbitar. Frågan om varför de försvann och huruvida de levde vidare i någon form har varit en lika omstridd fråga sedan dess. Var Tysronnasaurus rex i själva verket inget annat än en stor fågel, en förvuxen livsfarlig kalkon med tänder, komplett med fjädrar och allt.
Den unga biologen Anna Bella har precis levererat sin avhandling om fåglarnas ursprung när hennes handledare hittas död. Varken hon eller polisen Søren Marhauge kan hitta en förklaring, och när Anna Bellas studiekamrat plötsligt försvinner så blir historien än mer makaber och oförklarlig. Dinosauriens fjädrar är en psykologisk thriller om förhållandet mellan existens och vetenskap, och en gripande berättelse om den hjärtslitande kärleken till ett barn.

BokenDinosauriens fjädrar av Sissel Jo-Gazan kom ut 2011.

Varför jag läste den: Jag hade lust att leta bland hyllvärmarna och plockade fram Dinosauriens fjädrar som jag haft oläst i hyllan sen 2011! Författaren har stått med i min Boktolva i många år.

Vad jag tyckte om denDinosauriens fjädrar har stått i mer än tio år i min bokhylla, trots att jag redan från början kände att det här kunde vara en deckare för mig. Den utspelar sig på ett universitet och huvudpersonen är naturvetare. Det plus att det var just en deckare var tillräckligt för att väcka mitt intresse. När jag nu läst den så tycker jag det är synd att jag inte gjort det tidigare, för jag gillar Dinosauriens fjädrar.

Jag tycker om Sissel-Jo Gazans sätt att bygga en historia. Trots att hon gör det på ett sätt som jag normalt kan irritera mig på så lyckas hon fånga mitt intresse, och läsningen av nästan 500 sidor flyter bra nästan hela vägen. De två huvudpersonerna är biologen Anna Bella Nor, en ensamstående mamma som ska doktorera, och polisen Søren Marhauge som har en unik förmåga att lösa mysterier. Kapitlen växlar perspektiv, och de flesta kapitel börjar med något som hänt långt tillbaka i tiden, något i deras (eller deras närståendes) historia som gör att man gradvis lär känna personerna. Varje kapitel är rätt långt, och i och med att det innehåller så mycket bakgrund så skulle det kunna stanna upp tempot i boken. Jag brukar inte gilla det sättet att berätta, men i Dinosauriens fjädrar så fungerar det alldeles utmärkt. Sissel-Jo Gazan är bra på att bygga karaktärer och bakgrundshistorier. Anna Bella är ingen sympatisk huvudperson, tvärtom, men ändå vill jag veta mer om henne och hennes bakgrund.

Att det utspelar sig på ett universitet och att forskningen får ta plats tycker jag är bra. Lite för mycket schabloner blir det, och en del forskare är överdrivet tecknade. Men de akademiska dispyterna är väl beskrivna, och tyvärr realistiska. De stycken där man får ganska detaljerade beskrivningar av forskningen om fåglars ursprung skummar jag igenom, det blir för många detaljer. Jag tycker mysteriet är bra uppbyggt, men det blir bitvis för groteskt i beskrivningarna för min smak.

Jag hade gärna läst fler böcker i den här serien, men de övriga verkar inte finnas översatta till svenska. För dålig försäljning? Om jag någon gång återupptar mitt projekt att läsa böcker på danska kanske det är något att fundera på.

Bloggat om boken har Annikas litteratur- och kulturblogg (det var utifrån den recensionen jag önskade mig boken).

Betyg: 4

Mer info:
Förlag: Månpocket, Albert Bonniers förlag
Sidor: 490
Betyg på Goodreads: 3,46 baserat på 3448 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst: 10 april 2022

3 kommentarer

  1. Det här hade ju kunnat vara intressant, om det hade funnits fler böcker översatta. Jag tror inte att jag har någon lust att läsa på danska…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.