Det är ju på sluttampen av påsken men nog passar den ändå? Den här påskiga boktagen jag hittade hos Monika i lördags.

1. Kaninen – En bok du önskar skulle föröka sig (få uppföljare)
Det händer ju då och då att man önskar sig det, eftersom man inte är redo att lämna historien riktigt. Även om man vet att en uppföljare kanske inte alltid är det rätta valet. Jag väljer en bok som jag läste för många år sedan: Nu, jävlar av Heidi Linde.

2. Ägg – En bok som överraskade mig
Det händer ju titt som tätt. Exempelvis i Makeutmaningen, där jag läser böcker som maken valt. En som jag tyckte förvånansvärt mycket om var Skyward av Brandon Sanderson.

3. Jakt – En bok som var svår att få tag på
En del av böckerna i serien av Maria Lang har varit svåra att få tag på, bl.a. beroende på hur många upplagor de trycktes i från början. Novellsamlingen Ögonen är en av dem.

4. Lamm – En barnbok som du fortfarande gillar
En bok som jag minns med skräckblandad förtjusning är Historien om Någon av Åke Löfgren. Och det är ju en sorts mysterium, så nog borde jag gilla den fortfarande.

5. Vår – En bok vars omslag får dig att tänka på vår
Omslag är en knepig utmaning för mig, då måste jag leta. Men det finns ju faktiskt böcker som handlar om våren och som har våriga omslag. Som Gröna, sköna vårvindar av Christoffer Holst.

6. Jesus – En religiös eller andlig bok som du älskar
Min första tanke var serien om Narnia. När jag läste den så insåg jag inte att det var en berättelse om Jesus, och blev rätt upprörd när jag i efterhand fick reda på den. Men istället väljer jag en annan bok av C S Lewis som gjorde stort intryck på mig när jag läste den: Från helvetets brevskola: studiebrev om de bästa metoderna att föra en själ till förtappelse (The Screwtape Letters).

7. Stiga upp från de döda – En bok från en bortgången författare
Här finns det såklart många att välja mellan. En som jag tyckte mycket om när jag läste den var Älskade av Toni Morrisson.

8. Korgar – En bok från din kundkorg eller önskelista
Även här finns det en del att välja på. En bok som ska komma ut i maj som jag vill läsa är I kissed Sarah Wheeler av Casey McQuiston.

9. Godis – En bok som är söt
Här får det bli en romance som jag beskrev som ”en söt och fin historia” eller ”cute” i min recension: Project Hero av Briar Prescott