Handling från GoodreadsOn Monday afternoon, five students at Bayview High walk into detention.
Bronwyn, the brain, is Yale-bound and never breaks a rule.
Addy, the beauty, is the picture-perfect homecoming princess.
Nate, the criminal, is already on probation for dealing.
Cooper, the athlete, is the all-star baseball pitcher.
AndSimon, the outcast, is the creator of Bayview High’s notorious gossip app.

Only, Simon never makes it out of that classroom. Before the end of detention, Simon’s dead. And according to investigators, his death wasn’t an accident. On Monday, he died. But on Tuesday, he’d planned to post juicy reveals about all four of his high-profile classmates, which makes all four of them suspects in his murder. Or are they the perfect patsies for a killer who’s still on the loose?
Everyone has secrets, right? What really matters is how far you would go to protect them. 

Boken: One of Us is Lying av Karen McManus kom ut 2017.

Varför jag läste den: Maken fick den i födelsedagspresent, och jag ville läsa den innan vi skulle se serien på Netflix.

Vad jag tyckte om denOne of Us is Lying är en lättläst och underhållande historia. Jag gillar hur Karen McManus bygger spänning och karaktärer. Som läsare får man gradvis ledtrådar vad som egentligen hänt i klassrummet genom att både beskriva vad som hänt innan och vad som händer efter. Sättet med olika POVs är effektivt, och bidrar till de olika perspektiv som gör att historien ändras under läsningen. Karaktärerna är tillräckligt intressanta, även om de är väldigt schabloniserade (plugghästen, det svarta fåret, den korkade blondinen och sportfånen). I alla fall är deras bakgrund och hemligheter tillräckligt intressanta.

Jag tycker historien är spännande, och även om jag delvis gissar åt vilket håll det lutar så är det inte klart för mig förrän mot senare delen av boken hur det hänger ihop. Upplösningen på mysteriet tycker jag är bra. Ändå känns historien inte unik. Möjligen är det för att det är omöjligt att inte tänka på The Breakfast Club, som också var inspirationen för författaren till början av berättelsen.

Det här är första boken i en serie och eftersom maken har de andra också kan det hända att jag läser dem. Vad jag tyckte om filmatiseringen kommer i ett inlägg mot slutet av månaden.

Betyg: 4-

Mer info:
Förlag: Penguin
Sidor: 358
Betyg på Goodreads: 4,02 baserat på 505 263 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av maken
Utläst: 4 april 2022